Toch 300 euro boete voor niet stopzetten OV-studentenkaart

NS toegangspoortje station Woerden. Foto: Archief OVPro
NS toegangspoortje station Woerden. Foto: Archief OVPro

De boete die oud-studenten moeten betalen wanneer ze hun OV-studentenkaart niet stopzetten wordt per 1 januari 2018 definitief verhoogd naar 150 euro per halve maand. De Tweede Kamer heeft dit dinsdag besloten. Hiermee moet voorkomen worden dat studenten bewust hun reisproduct niet stopzetten, omdat het blijven gebruiken van de studentenkaart goedkoper is dan een normaal abonnement of kaartje. 

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelde dit al voor in januari van dit jaar. Door de boete hiervoor te verhogen, zou het minder aantrekkelijk worden om nog te frauderen. De boete was eerder namelijk nog 97 euro per halve maand. Ze stuitte destijds nog op verzet in de Tweede Kamer, omdat er getwijfeld werd of het wel opzettelijk werd gedaan. Het zou kunnen dat studenten gewoon vergeten om het product stop te zetten.

Goedkopere boete

Nu heeft een meerderheid in de Tweede Kamer besloten om alsnog de boete te verhogen. Om te voorkomen dat studenten onterecht worden beboet, zijn er wel twee maatregelen genomen. In de eerste maand dat het product niet is stopgezet, betaalt de studenten slechts 75 euro per halve maand. Tevens krijgen studenten geen boete wanneer ze hun OV-chipkaart helemaal niet meer gebruiken.

Politici in de Tweede Kamer en studentenvakbonden blijven het vreemd vinden dat het niet mogelijk is om de OV-studentenkaart automatisch te laten aflopen. Dan is de boete helemaal niet nodig en zou er ook niet gefraudeerd kunnen worden door studenten. In het debat liet de minister echter weten dat dit niet mogelijk is.Ook werd er een motie aangenomen om meer informatie te sturen naar de studenten dat ze hun reisproduct zelf moeten stopzetten.

Gederfde inkomsten

De ‘boete’ die verbonden is aan het niet stopzetten van het studentenreisproduct, wordt geïnd door DUO. Het bedrag dat hiermee wordt opgehaald, wordt hierna doorgegeven aan de OV-sector en is volgens Bussemaker compensatie voor de gederfde inkomsten van onterecht productbezit, aangezien het OV hiervoor geen vergoeding van OCW ontvangt. Dit was in 2015 meer dan 25 miljoen.

Lees ook: Boete voor niet stopzetten studentenkaart omhoog naar 300 euro

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.