Boogbus bestaat echt

busEerder al zagen we geanimeerde filmpjes en rijdende schaalmodellen van de Chinese boogbus. Velen twijfelden eraan of we hem ook op straat zouden zien rijden. Maar inderdaad: hij bestaat echt!In de Chinese stad Qinhuangdao vond volgens het Chinese agentschap Xinhua de eerste testrit plaats met een levensechte uitvoering van de zogenaamde ‘straddling bus’ die letterlijk over de weg rijdt.

Volgens de berichten kan de elektrisch aangedreven bus 300 passagiers vervoeren, zo’n 2,1 meter boven het wegdek. Het voertuig is in totaal 22 meter lang, 7,8 meter breed en 4,8 meter hoog.

Zie hier meer foto’s.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

1 reactie op “Boogbus bestaat echt”

Willy Miermans - docent Verkeerskunde UHasselt|08.08.16|20:59

Boogbus-experiment in China is een mooi staaltje van achterhaald denken. (Deden wij in vele Europese steden ook in de sixties). Auto ongemoeid laten evolueren en een schijn van – heel duur – openbaar vervoer ontwikkelen. In Europa werden dat fiasco’s van metro-netwerken. In China een onhanteerbare mega-bus, hoog boven de rijbaan. Met 1 rijstrook heb je een trambaan. Hoe hou je rails vrij? Hoe draait dat ding? Moet passagier echt naar boven klauteren? … De vragen zijn legio. Over kostprijs heb ik niks gelezen, behalve dat een metro duurder is.
Het echte probleem – de explosieve groei van het autogebruik – wordt niet in vraag gesteld. L’histoire se répète, helaas. “Smart”?