HTM test komende tijd reizen met bankpas in OV

Reiziger betaalt meer bij het inchecken.
Reiziger betaalt meer bij het inchecken. Foto: ProMedia

De Haagse vervoerder HTM, spoorvervoerder NS en Translink hebben dinsdagochtend in een Haagse tram gedemonstreerd dat het mogelijk is om met een bankkaart in- en uit te checken. Hiermee willen ze ervaring opdoen met het betalen van je bankpas in het OV. HTM wil namelijk aan het einde van 2016 starten met onderzoekspilot waarbij reizigers werkelijk hun bankpas kunnen gebruiken om direct voor hun OV-reis te betalen.

Wanneer de testfase werkelijk van start gaat, krijgen ongeveer 500 tot 1000 reizigers de mogelijkheid om zes maanden lang in te checken met hun bankpas. Het is dan nog niet mogelijk om te reizen met een OV-abonnement. Als die testfase goed verloopt, zal er langzaam begonnen worden met de landelijke uitrol hiervan.

Demonstratie

Alleen reizigers die nu al contactloos kunnen betalen met hun bankpas, zullen straks in staat zijn om in en uit te checken met hun bankkaart. “Contactloos was ons uitgangspunt”, aldus HTM-directeur Jaap Bierman. “Je kunt namelijk geen gebruikmaken van een kaart die je in een apparaat moet steken, waarna je nog je pincode moet ingeven. Dan kan nooit voldaan worden aan de snelheid en doorloop die nodig is in het OV.”

Deze nieuwe manier van betalen in het OV wordt ten eerste getest bij HTM, omdat de nieuwe stadstrams van HTM al uitgerust zijn met OV-chippalen die de bankpas kunnen scannen. Wanneer het landelijk mogelijk zal worden om te betalen met je bankpas, moeten alle chippalen op de stations en in alle OV-voertuigen aangepast worden. Ook de apparaten waarmee de conducteurs controleren of de reiziger heeft ingecheckt, moeten aangepast worden. Daarvoor is een app ontwikkeld.

Voordelen

De kosten voor die aanpassingen, wegen volgens HTM-directeur Jaap Bierman en Arco Groothedde van TLS niet op tegen de voordelen van deze manier van betalen. “Iedereen heeft een bankpas, dus de drempel om in het OV te stappen is lager. Het is ook gemakkelijker, want je hebt geen extra kaart meer nodig. En de kosten zijn lager, zowel voor TLS als voor de reizigers. Zo kunnen we reizigers de keuze bieden en hopelijk meer mensen in het OV krijgen.”

Wanneer gebruik gemaakt kan worden van  de bankpas, is het niet langer nodig om vooraf al geld op je OV-chipkaart te zetten voordat de reiziger in kan checken. Daaraan is een risico verbonden dat wordt gedragen door de vervoerder. Maar toch ziet Bierman alleen maar voordelen. “Het geld voor de OV-reis wordt nu pas betaald wanneer de reiziger zijn reis werkelijk gemaakt heeft en dit is bijvoorbeeld voor mensen met wat minder geld, zoals studenten, heel voordelig.” Wanneer een reiziger uiteindelijk toch niet voldoende geld op zijn rekening heeft staan, wordt na afloop zijn kaart in het OV geblokkeerd.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “HTM test komende tijd reizen met bankpas in OV”

Caroline Knoester|12.01.23|11:37

Vind ’t handig stond rood ov nou dan betaalpas kan je toch zelf kiezen en eerlijk is toch goedkoper dan bus kaart en gaat ik naar Zoetermeer dan een dagkaart dus ik ben super tevreden