Mobiele OV-chipkaartlezer van GVB geeft inzicht in reishistorie

tramlijn 4, GVB,

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB test momenteel mobiele OV-chipkaartlezers die conducteurs en serviceteammedewerkers in staat stellen de reishistorie van de OV-chipkaart te lezen. Met dit draagbare apparaat kunnen conducteurs en servicemedewerkers gemakkelijk controleren of de reiziger heeft ingecheckt of wat het probleem is bij een foutmelding tijdens het inchecken. De OV-chipkaartlezer wordt ingezet als extra hulpmiddel om de reiziger te voorzien van informatie

De medewerkers kunnen met behulp van dit apparaat de laatste tien transacties van de reiziger opvragen. Die informatie mogen de medewerkers delen met de reizigers als zij daarom vragen. Het is namelijk een extra servicemiddel om reizigers te helpen. GVB zegt de eerste vervoerder te zijn die dergelijke mobiele OV-chipkaartlezers op deze manier inzet.

OV-chipkaartlezer

De medewerkers van GVB kunnen met deze lezer gegevens terughalen over de laatste tien ritten, opstapplekken en de ritprijs. Maar de mobiele OV-chipkaartlezers kunnen niet alleen gebruikt worden om de reishistorie van een OV-chipkaart te zien. Er staan ook apps op het apparaat waarmee GVB-medewerkers de reizigers kunnen voorzien van reisinformatie van andere vervoerders, informatie over hotels en zelfs een plattegrond van de stad. Verder zit er een vertaal app op de OV-chipkaartlezer. “Handig voor de toeristen”, aldus de GVB.

Omdat de lezer bedoeld is om de reizigers extra service te bieden, is het scherm van de mobiele OV-chipkaartlezer bewust wat groter gemaakt, zodat de reiziger gemakkelijk mee kan kijken op de OV-chipkaartlezer. “We hebben de ambitie om de beste stadsvervoerder in Nederland te worden en om dat te realiseren investeert GVB in de ontwikkeling en uitrusting van haar medewerkers, zodat zij de reiziger nog beter van dienst kunnen zijn.”

Start proef

De proef is al begin december van start gegaan. De conducteurs op lijn 1 en lijn 2 en alle serviceteammedewerkers Vervoer dragen nu al deze mobiele lezer bij zich. “Woensdag krijgen ook mobiele gastheren op lijn 5 deze lezers en dan beschikken we over ruim 100 OV-chipkaartlezers”, vertelt Mireille Muller, woordvoerder van de GVB.

De proef loopt dus nog, maar volgens GVB zijn de eerste bevindingen van zowel reizigers als medewerkers zeer positief. Daarom heeft GVB nu het voornemen om de OV-chipkaartlezer steeds breder te gaan inzetten op haar voertuigen.

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Mobiele OV-chipkaartlezer van GVB geeft inzicht in reishistorie”

Aart Roest|24.02.16|00:34

Het OV zou een sprong voorwaarts maken, als deze mogelijkheid (om de OV-chipkaart uit te lezen) ook in een app voor iedereen per smartfoon met NFC beschikbaar zou komen. Hiervoor zou ik wel belangstelling hebben. En ik denk niet dat ik de enige zou zijn…

Evert van den Burg|17.02.16|15:51

Er staat in het artikel dat de GVB dit als eerste vervoerder kan uitlezen van de laatste 10 ritten. Dit is al bij NS mogelijk vanaf het begin van de uitrol van de OV chipkaart. Niks nieuws onder de zon dus. Een betere samenwerking hierin zou dus veel beter zijn. Nu gaat ieder OV bedrijf zijn eigen ding doen, dat moet beter kunnen.