Buschauffeurs in drie maanden klaargestoomd voor OV

Opleiding, buschauffeur, Randstad Transport, E&R Opleidingen

VIDEO – In een periode van zo’n drie maanden dertig tot veertig buschauffeurs klaarstomen om ingezet te worden in het OV. Zo snel kan de samenwerking tussen E&R Opleidingen en Randstad Transport soms gaan. ”Wij hebben er 12,5 jaar geleden voor gekozen om met dit opleidingsinstituut te gaan samenwerken vanwege het volume aan chauffeurs dat zij kunnen afleveren, de examencapaciteit en de digitale volgsystemen die zij aanbieden”, aldus senior branchemanager Peter Lanza van Randstad Transport.

Randstad Transport is verantwoordelijk voor de selectie van de buschauffeurs in opleiding. ”Wij nemen na de selectie een psychologische test en een medische keuring af. De kandidaten nemen daarna deel aan een rijtest bij E&R Opleidingen. Op basis daarvan wordt ingeschat hoeveel lessen een kandidaat nodig heeft om zijn D-rijbewijs te halen. Wij volgen de kandidaat tijdens de opleiding via een overzichtelijk plansysteem en maken daarbij een inschatting van wanneer hij of zij klaar is om te gaan rijden”, aldus account-intercedent Pascal Roelofs van Randstad Transport.

Bekijk hier de videoreportage van een rijles bij E&R Opleidingen:

Samenwerking

Directeur Mario Renirie van E&R Opleidingen: ”E&R Opleidingen is 12,5 geleden opgericht om het gat te dichten dat was ontstaan door een grote vraag naar opgeleide buschauffeurs voor het openbaar vervoer. Wij zijn toen een samenwerking met Randstad gestart.”

”De chauffeursopleiding duurt ongeveer 2,5 tot 4,5 maanden. Daarvan zitten de cursisten 12 dagen fulltime in de klas. De rest van de opleiding bestaat uit het praktijkgedeelte”, aldus Renirie. E&R biedt opleidingen aan bij de vestiging in Nieuwegein, maar het opleidingsinstituut geeft ook cursussen op locatie.

Lespakket

Imre ten pas, account-manager bij E&R Opleidingen: ”Wij hebben samen met Randstad een lespakket samengesteld. Wij leiden jaarlijks tussen de 200 en 300 buschauffeurs op. Wij kopen op voorhand examencapaciteit in bij het CBR. Dit geeft ons flexibiliteit om door te plannen. Tijdens de opleidingen proberen we een deel van het lijnenpakket van de toekomstige werkgever al mee te nemen.”

Deze aanpak zorgt ervoor Randstad op ieder gewenst moment een buschauffeur kan aanbieden. Roelofs: ”Doordat E&R op grote schaal examens inkoopt, kunnen wij in een korte periode relatief veel mensen opleiden. Dan praat je soms over dertig tot veertig mensen in een periode van drie maanden. Zij zijn dan helemaal klaar en beschikken over het D-rijbewijs met de benodigde code 95.”

Bekijk hier het interview met Pascal Roelofs van Randstad en buschauffeur Angelo Hislop:

Opleiding

Buschauffeur Angelo Hislop rondde in november vorig jaar zijn opleiding af bij E&R opleidingen. ”Ik liep in Hoofddorp rond en ik zag pamfletten hangen met een oproep voor buschauffeurs. Ik zocht iets waarbij ik meer mijn hersenen kon gebruiken. Hiervoor laadde en loste ik bagage op Schiphol.”

”Ik ben afgestudeerd als piloot, maar helaas is in deze sector geen werk te vinden. Gelukkig heb ik mijn draai kunnen vinden in het vak van buschauffeur. Ik ben al negen maanden in dienst bij Connexxion op Schiphol en dat bevalt me erg goed. Iedere dag is weer anders en die dynamiek spreekt me heel erg aan. Het is leuk om vragen van toeristen te beantwoorden. Ik spreek meerdere talen, dus dat maakt het makkelijk”, aldus de buschauffeur.

Proces

”De opleiding was intensief, maar relatief makkelijk. Een busmotor is te vergelijken met de motor van een klein propellervliegtuig, dus het technische gedeelte van de opleiding doorliep ik vrij snel. De begeleiding was goed. Het traject werd strak op schema gepland. Daardoor kon ik na anderhalve maand opleiding al aan de slag. Ik ben erg tevreden over de snelheid waarin dit proces is verlopen”, zegt Hislop.[partner randstad]

Marieke van Gompel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.