Veolia past ruim tweehonderd bussen aan voor gehandicapten

bus Veolia, Gulpen, Limburg

Veolia is van plan om ruim tweehonderd bussen in de provincie Limburg aan te passen voor mensen in een rolstoel. De vervoerder wil loopplanken aanschaffen en kluisjes in de bussen installeren waar de buschauffeurs hun geldlade kunnen opbergen. Deze maatregelen dienen nog wel te worden goedgekeurd door de ondernemingsraad van Veolia, de Federatie van Gehandicaptenorganisaties in Limburg  en de provincie. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde eerder dat mensen met een beperking niet onbelemmerd gebruik kunnen maken van de bussen van Veolia. Ook staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur heeft Veolia verzocht om aanpassingen te maken.

Omdat de elektrische uitschuifplanken van de bussen onbetrouwbaar zijn, is Veolia samen met de Federatie van Gehandicaptenorganisaties in Limburg in gesprek gegaan over hoe om te gaan met de rolstoelplanken. Zo kwamen zij overeen dat mensen in een rolstoel voorafgaand aan hun reis met Veolia kunnen bellen, waarop een steward ter plaatse komt om ze in de bus te helpen.

Oordeel

Een gehandicapte vrouw uit Limburg diende echter een klacht over de dienstverlening van Veolia in bij het College voor de Rechten van de Mens. Het college oordeelde dat de gehandicapte vrouw wordt gediscrimineerd door Veolia. Volgens het College voldoen de oplossingen van Veolia niet aan de eisen van de gelijkebehandelingswetgeving. Die verplichten Veolia om het busvervoer zodanig te regelen dat een reiziger met een beperking zelfstandig kan reizen.

Directeur Manu Lageirse van Veolia: “De oplossing die wij samen met de Federatie van Gehandicaptenorganisatie hadden bedacht was voor het College voor de Rechten van de mens niet voldoende. Wij vinden het jammer dat het College zo oordeelt, maar we willen niet in strijd zijn met de rechten van de mens. We willen nu manuele planken aanschaffen en kluisjes in de bussen installeren.”

Brief

Staatssecretaris Mansveld verzocht Lageirse naar aanleiding van de uitspraak van het College in een brief om de aanpassingen door te voeren. “Gezien de brede uitspraak van de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens verzoek ik u dringend deze punten zo spoedig mogelijk op te lossen in het belang van reizigers met een beperking die zich zelfstandig willen en moeten kunnen bewegen in het busvervoer. Een vergelijkbaar moreel appel heb ik gedaan op de provincie Limburg”, zo schrijft de bewindsvrouw.

De maatregelen zullen Veolia naar schatting een ton kosten. Als de ondernemingsraad van Veolia, de Federatie van Gehandicaptenorganisaties en de provincie instemmen met de voorgestelde maatregelen, dan zullen de aanpassingen naar verwachting voor het einde van de zomer gerealiseerd zijn.

Toegankelijk OV

De afgelopen jaren zijn bussen, bushaltes, treinen, stations, trams en metro’s toegankelijker geworden.  Reizigers met een rolstoel kunnen echter nog niet overal zelfstandig vanaf het perron een trein, tram of bus inkomen. Vervoersbedrijven en overheden werken samen om in termijnen het openbaar vervoer voor 2030 in het geheel toegankelijk te maken voor chronisch zieken en gehandicapten.

Marieke van Gompel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Veolia past ruim tweehonderd bussen aan voor gehandicapten”

Kees Boer|07.10.14|19:59

Ik zou ook willen dat er meer abri’s worden geplaatst met name tussen Nijmegen en Venlo