‘NS stopt met Fyra, topman Bert Meerstadt vertrekt’

Bert Meerstadt, NS, Beneluxparlement, hoorzitting Fyra

Bert Meerstadt vertrekt als president-directeur bij de NS. Timo Huges volgt hem per 1 oktober 2013 op. Volgens een woordvoerder van de NS staat het vertrek van Meerstadt los van de problemen met de Fyra. Algemeen wordt echter aangenomen dat de falende hogesnelheidstrein de doorslag heeft gegeven bij zijn vertrek. Bronnen binnen de NS verklaarden tegenover de Telegraaf dat het spoorbedrijf al een tijd van plan was om met de Fyra te stoppen.

Voorzitter Arriën Kruyt van reizigersvereniging Rover: “Het is onvermijdelijk dat Bert Meerstadt weg gaat. Het debacle rond de hogesnelheidstrein heeft hem geen goed gedaan. Ik vind wel dat hij een goede directeur is. Hij heeft veel gedaan om de klantvriendelijkheid van de NS te verbeteren.”

Stoppen met Fyra

Het Belgische spoorbedrijf NMBS besloot vrijdag om definitief te stoppen met de Fyra, die een snelle verbinding tussen Amsterdam en Brussel mogelijk moest maken. De NS zou het besluit om met de Italiaanse hogesnelheidstrein te stoppen ook al enige tijd geleden hebben genomen.

Het ministerie van Financiën, dat enig aandeelhouders is van het spoorbedrijf, zou echter hebben voorkomen dat de NS deze beslissing naar buiten bracht. Het ministerie wilde tot half juni wachten om met een samenhangend plan te komen voor de vervanging van de falende Fyra.

Vertrek

Meerstadt zou eind vorig jaar al hebben aangegeven te willen stoppen, maar de nieuwe raad van commissarissen stond dat niet toe. Zij hadden hem gevraagd te blijven tot er een opvolger is.

Timo Huges volgt Bert Meerstadt per 1 oktober 2013 op. Hij is op dit moment directievoorzitter van Koninklijke Bloemenveiling FloraHolland en van 2006 tot 2008 was hij algemeen directeur van Coöperatie Bloemenveiling Aalsmeer. Hij startte zijn loopbaan na zijn studie Bedrijfskunde in Groningen bij Koninklijke Frans Maas Groep waar hij tussen 1992 en 2006 diverse functies bekleedde, laatstelijk als lid van de groepsraad.

Directie

Bert Meerstadt MBA is sinds 1 oktober 2001 lid van de directie is en sinds 1 januari 2009 president-directeur. Na twaalf jaar deel uit te hebben gemaakt van de NS-directie heeft Meerstad aangegeven toe te zijn aan een nieuwe stap en zijn werkzaamheden te wilen overdragen. De raad voor commissarissen is daarna gaan zoeken naar een geschikte opvolger.

Meerstadt zegt nog wel te willen bijdragen aan het zoeken naar een alternatief voor de Fyra: “Het vinden van een goede vervoersoplossing tussen Nederland en België over de hogesnelheidslijn, zoals afgesproken met de staatssecretaris, zie ik als een belangrijke opdracht die ik af wil ronden. Daarna is het tijd het stokje over te dragen aan Timo.”

Reizigerstevredenheid

Timo Huges: “Met veel energie en gedrevenheid ga ik graag deel uitmaken van dit prachtige Nederlandse bedrijf. Een dienstverlenend bedrijf dat een belangrijk onderdeel is van onze samenleving. Ik verheug me erop met alle NS-collega’s er voor te zorgen dat de reizigers iedere dag tevreden zijn”.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.