OV Haltewijzer helpt mensen met beperkingen op weg

De OV Haltewijzer West-Brabant laat zien welke mogelijkheden de bus tegenwoordig biedt aan mensen die wat minder mobiel zijn. Opzet is dat daardoor ouderen en mensen met een beperking langer in staat om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen. Zo worden ze ook minder afhankelijk van duurdere alternatieven, zoals deeltaxi.

De OV Haltewijzer is ontwikkeld binnen het project ‘De bus, zo gek nog niet!’, dat het OV-gebruik van minder mobiele Brabanders beoogt te vergroten. De afgelopen jaren is er door gemeenten gewerkt aan het verbeteren van bushaltes. Inmiddels is 90% van alle belangrijke haltes in de regio aangepast. Dat wil zeggen voorzien van een verhoogd perron, blindengeleidelijnen en (overkapte) zitgelegenheid. Van de overige haltes is 40% verbeterd. Het busmaterieel voldoet eveneens aan de wensen en eisen van mensen die beperkingen hebben. Zo is er plaats voor rolstoel en rollator en wordt met spraak en tekst duidelijk gemaakt wat de volgende halte is.

Nu de aanpassing van de infrastructuur vergevorderd is, is de tijd aangebroken om de mensen goed te informeren over de reismogelijkheden, zo is de gedachte achter de haltewijzer.|
De OV Haltewijzer maakt duidelijk welke haltes goed toegankelijk zijn en naar welke relevante bestemmingen zoals winkelcentra, bus- en treinstations en ziekenhuizen men kan reizen. Met een voorbeeld wordt geïllustreerd hoe goedkoop het reizen per bus is als men gebruik maakt van de leeftijd- en dalurenkorting. De OV Haltewijzer wordt al eerste onder 4.200 65-plussers en deeltaxipashouders in Rucphen verspreid. Zij worden uitgenodigd deel te nemen aan een Wegwijsbijeenkomst. OV-gidsen geven tijdens de Wegwijsbijeenkomst uitleg over het reizen per bus. Dit varieert van hoe men de OV-chipkaart gebruikt tot hoe men vooraf een reis kan plannen. Om het gebruik van de bus nog meer te stimuleren ontvangen deelnemers aan de Wegwijsbijeenkomst een lesboekje en krijgt men korting als men een persoonlijke OV-chipkaart aanschaft.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.