Utrecht wil schonere stadsbus in smalle straten

De gemeente Utrecht wil dat er strengere eisen komen ten aanzien van de uitaatgassen van stadsbussen. Deze eisen zullen worden opgenomen in de aankomende aanbesteding in december 2013. Utrecht wil hiermee haast maken om de Europese milieu-eisen voor de luchtkwaliteit in 2015 te kunnen halen.

Utrecht kent in het centrum veel smalle straten waar ook grote stadsbussen doorheen moeten. De gemeente wil het specifieke probleem tackelen door in het programma van eisen een aanscherping van de emissienormen op te nemen.

Maximumgrens

Nu staat in het programma van eisen dat de bussen moeten voldoen aan de EuroVI-norm die waarschijnlijk in 2014 van kracht wordt. Het Utrechts college wil dat er aanvullend een maximumgrens wordt gesteld aan de uitstoot van schadelijke stoffen door de bussen en dat dit ook in de praktijk wordt getoetst.

Weren

Het college gaat zelfs zover dat als deze emissienorm niet wordt gewaarborgd de stadsbus uit de smalle straten van het centrum zal worden geweerd. Het busbedrijf dat de concessie wint zal hiermee rekening moeten houden. Verder ziet het Utrechts college graag een eis van maximaal 77 decibel geluidsproductie in het programma van eisen opgenomen.

De busconcessie is nu nog in handen van Connexxion dat tot 8 december 2013 het busvervoer mag uitvoeren. De aanbesteding van het busvervoer gaat overigens niet van een leien dakje. Al twee keer eerder werd de concessie in Utrecht uitgesteld.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.