Eerste projecten Innovatief reizen zichtbaar

De overheid wil het aantal treinreizigers ieder jaar met 5% laten toenemen tot en met 2012, door het gebruik van de trein aangenamer te maken voor steeds meer mensen. Een aantrekkelijke treinreis wordt bepaald door de hele keten. Van hoe je op het station komt, of je je eigen vervoermiddel makkelijk kunt stallen, de informatieverstrekking over aansluitingen tot en met het vervoer voor de laatste kilometers vanaf het eindstation naar je bestemming.Het programma Innovatief reizen van en naar het station stimuleert innovatieve en slimme oplossingen om het reizen van en naar het station efficiënter, makkelijker en leuker te maken. De eerste ondersteunde projecten zijn inmiddels zichtbaar op straat: fietsverhuursysteem Calllock, taxinetwerk taxiID en elektrische OV-fietsen.

Calllock is een geautomatiseerd verhuur- of parkeersysteem voor twee- en driewielers. Calllock is 7 dagen per week, 24 uur per dag, via een webbased beheer- en managementsysteem real-time beschikbaar. Iedereen die in het bezit is van een mobiele telefoon, NFC of een aangesloten mifare pas kan hiervan gebruik maken. Momenteel wordt Calllock fietsverhuur ingezet in Middelburg voor het bevorderen van de ketenmobiliteit rondom het stations-, haven- en centrumgebied. Het biedt de treinreiziger zowel voor- en natransport, als vervoer binnen het centrum. Via een kaart, sms of een app kunnen gebruikers 24 uur per dag een fiets lenen. Gemeenten, inwoners, forensen, hotels en bedrijven worden betrokken om tot een optimaal gebruik, proces en economisch model te komen.

TaxiID is een onafhankelijk taxinetwerk dat een gratis innovatieve dienst aanbiedt, waardoor het taxiaanbod transparanter en aantrekkelijker wordt. Door het slimme serviceratingsysteem, profiteren klanten van elkaars ervaringen van een specifieke taxi. Klanten zien (via de taxiID apps en website) direct welke taxi’s in de omgeving beschikbaar zijn. Ook wordt informatie zichtbaar over de tarieven, milieuvriendelijkheid en voertuigtype.

TaxiID trekt taxi’s uit de anonimiteit en maakt deze vervoersvorm aantrekkelijker voor het publiek. De onafhankelijke vernieuwende insteek van taxiID zorgt voor vertrouwen in de taximarkt en enthousiasme bij het publiek. De gratis app is te downloaden op www.taxiID.nl. In deze experimentele fase zijn voornamelijk taxiondernemers in Amsterdam aangesloten en te boeken.

Op tien huurlocaties zijn tien elektrische OV-fietsen beschikbaar: Utrecht, Breda, Den Haag, Eindhoven, Gouda, ’s-Hertogenbosch, Leeuwarden, Nijmegen, Maastricht en Rotterdam. Tijdens deze pilot kunnen alle OV-fietsabonnees de elektrische OV-fiets een keer uitproberen voor de prijs van een gewone OV-fiets. Voor drie euro kan zo een proefrit worden gemaakt.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.