Voetganger krijgt meer ruimte in Amsterdam

Stadsbeeld Amsterdam BEELD Gemeente Amsterdam
Stadsbeeld Amsterdam BEELD Gemeente Amsterdam

Bij alle herinrichtingen van straten in Amsterdam wordt voortaan uitgegaan van een absoluut minimum van 1.80 meter vrije ruimte voor de voetganger. Dat blijkt uit het beleidskader Ruimte voor de Voetganger, dat het college heeft vrijgegeven voor inspraak.

Smalle stoepen met afvalcontainers, geparkeerde fietsen en terrassen; soms is het als voetganger behoorlijk schipperen. Dat is verleden tijd, als het aan het Amsterdams college ligt. Bij elk plan voor de (her)inrichting van straten is voldoende ruimte voor voetgangers ‘een vereiste’ volgens B&W.

Drukke routes

Bij alle herinrichtingen van straten wordt voortaan uitgegaan van een absoluut minimum van 1.80 meter vrije ruimte voor de voetganger. Dat is de netto ruimte op de stoep waar je kan lopen; terrassen, fietsenrekken, bomen of reclameborden dus niet meegeteld. Als het enigszins kan, moet die ruimte 2 meter zijn en op drukke routes nog meer. Als ondernemers of bewoners vergunningen aanvragen voor zaken als reclamezuilen of fietsnietjes, wil de gemeente eerst kijken of die 2 meter ruimte voor voetgangers overblijft.

Ruimte voor voetgangers een belangrijk punt op de eerder gepresenteerde Agenda Autoluw van het college. Betrokkenen kunnen tot 1 april hun mening geven over het nieuwe beleid.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.