Jongeren gebruiken nog massaal smartphone op de fiets

Appende fietser. FOTO FLICKR/FaceMePLS

Ondanks het nieuwe verbod sinds 1 juli, gebruiken vier op de vijf jongeren nog hun smartphone op de fiets. Dit blijkt uit onderzoek onder 1331 jongeren door Stichting TeamAlert en Samsung. Jongeren gebruiken de smartphone vooral om muziek en navigatie te bedienen en te appen.

Bijna alle jongeren (12-24 jaar) weten dat smartphonegebruik tijdens het fietsen wettelijk verboden is. Ook zijn zij goed op de hoogte welke activiteiten na invoering van de wet wel en niet meer mogen. Er bestaat enige verwarring over het luisteren van muziek op de fiets. Zo denkt 1 op de 5 jongeren dat het bedienen van je muziek (handheld) niet verboden in en denkt 1 op de 5 dat muziek luisteren óók verboden is.

Hoewel het merendeel zich niet aan het verbod houdt, is 62 procent van de jongeren het wel eens met het verbod. Zij geven aan dat ze smartphonegebruik op de fiets gevaarlijk vinden. 40 procent van de jongeren gebruikt zijn smartphone op de fiets minder sinds het verbod.

In een eerder onderzoek van TeamAlert, voorafgaand aan het app-verbod, zeiden de meeste pubers (14-17 jaar) dat ze hun telefoon helemaal niet meer gingen gebruiken op de fiets (41 procent). Vlak daarna kwam de groep die zei hun smartphone minder te gaan gebruiken (38 procent). Dat laatste blijkt dus goed ingeschat, dat eerste niet.

Virtual reality

Uit het onderzoek blijkt verder dat 69 procent van de jongeren het normaal vindt dat leeftijdsgenoten de smartphone op de fiets gebruiken. Smartphonevrij fietsen blijkt dus nog niet de sociale norm. Vandaar dat TeamAlert en Samsung 24 september het project Beat the Street uitvoeren op het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum. Tijdens dit evenement ervaren jongeren middels virtual reality dat smartphonegebruik in het verkeer gevaarlijk is. Ook wordt aandacht besteed aan het verschuiven van de sociale norm.

Het gehele onderzoek is hier te lezen.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.