‘Verplichte opfriscursus voor automobilisten’

Rijbewijs
Jongeren die de online cursus 'Alcohol en Verkeer' naar behoren afronden, mogen hun rijbewijs gratis ophalen. Foto: Archief RijschoolPro

Branchevereniging BOVAG roept mensen die al een rijbewijs hebben op om van tijd tot tijd een opfriscursus te volgen. Frank Hoornenborg, voorzitter van BOVAG Rijscholen stelt dit naar aanleiding van het nieuwsbericht dat een man uit Moordrecht een taakstraf van 40 uur kreeg voor het negeren van het bandenspanningslampje in de auto. 

Een opfriscursus moet vooral gaan over veranderde verkeersregels, nieuwe borden en nieuwe technieken in de auto. “We moeten met onze kennis en capaciteiten meegaan met de tijd”, redeneert de BOVAG-voorzitter. “Iedereen moet zich afvragen of hij wel up-to-date is om veilig te kunnen rijden. De verkeersregels veranderen, er komen nieuwe borden bij en bovendien zijn de auto’s van nu heel anders dan die van jaren geleden.”

Hoornenborg spreekt in eerste instantie over een theoretische cursus, die bijvoorbeeld in een ochtend of middag bij een opleider kan worden gevolgd. Het doel ervan is het verhogen van de verkeersveiligheid door mensen bewust te maken van gevaren en uit te leggen hoe zij hun rijgedrag kunnen aanpassen aan bijvoorbeeld dat brandende lampje.

Verkeersveiligheid

De voorzitter vraagt niet om een directe invoering van wet- en regelgeving, wel wil hij dat er wordt nagedacht over een verplichting. “Nu is het zo dat je nadat je op je achttiende je rijbewijs hebt gehaald er geen enkele check meer is of je later nog wel de kennis en kunde hebt om deel te nemen aan het verkeer. Door kennis bij te spijkeren, te wijzen op de gevaren en te bespreken hoe je je gedrag kunt aanpassen, verhogen we de verkeersveiligheid.”

Een geschikt moment voor de opfriscursus zou op termijn zijn als het rijbewijs verlengd moet worden, ofwel eens in de tien jaar. Hoornenborg vindt ook: “Het moment dat een zoon of dochter rijles gaat nemen en de ouder de rol van coach op zich neemt is een uitgelezen moment voor zo’n cursus.”

Een samenvatting van het nieuws dat de aanleiding is: een 38-jarige man is veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur na het negeren van het bandenspanningslampjes in zijn auto. Ook is hij zes maanden zijn rijbewijs kwijt. De man strandde uiteindelijk met een kapotte band op de linkerrijstrook van de snelweg. Een volgende auto kon hem niet ontwijken en klapte met 120 kilometer per uur achterop. De bestuurder daarvan liep ernstig en blijvend letsel op, onder meer breuken aan zijn rugwervels.

Preventieve werking

Bij het bedrijf van Hoornenborg, Bruinsma Verkeersopleidingen in Utrecht, wordt na de zomer al een start gemaakt met het aanbieden van een dergelijke cursus. Deze wordt gratis aangeboden aan mensen in de directe omgeving van leerlingen die al lessen volgen bij Bruinsma, zoals bijvoorbeeld de ouders.

De veroordeling van de 38-jarige bestuurder zal maatschappelijke gevolgen hebben, al is het maar dat andere bestuurders gewaarschuwd zijn voor de gevolgen bij het niet aanpassen van het rijgedrag bij een signaal. “De uitspraak kan preventief werken”, aldus Hoornenborg.

Auteur: Jan Pieter Rottier

2 reacties op “‘Verplichte opfriscursus voor automobilisten’”

Roel Sannes|17.10.19|16:32

Er zijn veel meer en belangrijkere dingen in het verkeer dan bandenspanningslampjes. 40 uur taakstraf is het meest belachelijke dat ik ooit heb gehoord.Ik ben beroepschauffeur maar als er een lampje ergens brand wil dat nog niet zeggen dat er iets niet klopt. Het kan net zo goed een storing in de boordcomputer zijn. Maar het bijhouden van bandenspanningen is iets wat wèl van belang is als je de weg opgaat.Loop eens eerst rond je auto en kijk of er iets niet klopt.

Harry Apperloo|16.08.19|16:49

Wat zou eenvoudiger zijn om bij het verlengen van het rijbewijs een A4’tje mee te geven waarop de gewijzigde verkeersregels van de 15 jaar daarvoor.
Trouwens, in veel landen is het verplicht om bij het verlengen van het rijbewijs in ieder geval een verkort theorie-examen af te leggen. Het rijbewijs wordt verlengd indien men voor dat examen slaagt. Een dergelijk vereenvoudigd examen hoeft niet via het CBR, maar kan ook simpel bij de gemeente bij het aanvragen van een nieuw rijbewijs.