Nieuwe afspraken moeten verkeersveiligheid maaltijdbezorgers waarborgen

Iedere maaltijdbezorger die met een bromfiets of scooter bezorgt, moet een gedegen verkeersveiligheidstraining krijgen. Het is een van de punten uit de Verklaring voor Verkeersveiligheid. Die hebben Veilig Verkeer Nederland, De Nederlandse Vereniging Van Maaltijdbezorgers (NLVVM) en verzekeraar de Vereende opgesteld. Doel is om de verkeersveiligheid van maaltijdbezorgers beter te waarborgen. Dat blijkt geen overbodige luxe.

Bestuurders van bezorgbrommers rijden bijna zes keer vaker schade dan die van privébrommers. Het gemiddelde schadebedrag ligt ook nog eens 75 procent hoger. Dat meldde Veilig Verkeer Nederland (VVN) onlangs op basis van cijfers van verzekeraar de Vereende, die relatief veel bezorgbrommers verzekert.

‘Ik rij rustig’

Begin dit jaar lanceerden VVN met de Vereende daarom al ‘de Vijf Gouden Gedragsregels voor Maaltijdbezorgers’. Enkele punten hieruit: ‘Ik rij rustig en houd me aan de verkeersregels’, ‘Ik houd me aan de maximum snelheid’ en ‘Ik stop voor een rood licht en een zebrapad’. Deze regels moeten bezorgkoeriers stimuleren tot veiliger verkeersgedrag.

De maaltijdbezorgersvereniging, VVN en de Vereende willen “de verkeersveiligheid nog beter waarborgen”. Dit leidde tot de zogenoemde Verklaring voor Verkeersveiligheid. Het doel hiervan is dat “de aangesloten ondernemingen maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van de verkeersveiligheid van de eigen medewerkers en overige weggebruikers.”

Harderwijk

In de verklaring wordt onder meer gestreefd naar een goede training voor iedere maaltijdbezorger die met een bromfiets of scooter bezorgt. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland ontwikkelde met de gemeente Harderwijk en de mottorrijdersvereniging KNMV een trainingsproject voor het trainen van maaltijdbezorgers. Momenteel wordt onderzocht in hoeverre een vervolg gegeven kan worden aan deze pilot. De ondertekenaars van de verklaring roepen andere provincies en gemeenten op om dit voorbeeld te volgen.

Samen met NLVVM en de Vereende roept VVN alle maaltijdbezorgers op om zich aan de Verklaring voor Verkeersveiligheid te houden.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.