Weer minder verkeersdoden in België, meer doden onder fietsers

Volgens de recentste cijfers van Vias Institute is het aantal verkeersdoden in België in de eerste negen maanden van dit jaar met 5 procent gedaald, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Er vielen 333 verkeersdoden, zestien minder dan een jaar eerder. Het aantal letselongevallen steeg wel licht (+0,6 procent). Ook steeg het aantal verkeersdoden onder fietsers (van 33 naar 40 doden) en motorrijders (van 51 naar 57 doden).

Volgens Vias waren er nooit eerder minder dodelijke verkeersslachtoffers. Het is voor het zevende opeenvolgende jaar dat het aantal verkeersdoden daalt. Tien jaar geleden waren er in de eerste negen maanden nog 648 doden te betreuren.

Veel zon

Wel steeg het aantal verkeersdoden onder fietsers (van 33 naar 40 doden) en motorrijders (van 51 naar 57 doden). De stijging van het aantal dodelijke slachtoffers bij de fietsers doet zich vooral voor in Vlaanderen, die bij de motorrijders doet zich enkel in Wallonië voor. De weersomstandigheden, met een zomer met veel zonnige dagen en weinig neerslag, speelden hier volgens Vias een rol bij.

De verkeersonvallencijfers laten regionale verschillen zien. Het aantal verkeersdoden daalde stevig in Wallonië (-10 procent), maar steeg licht in Vlaanderen (+1 procent). In totaal vielen er 160 doden ter plaatse in Wallonië en 164 in Vlaanderen. In de eerste 9 maanden van dit jaar kwamen er in Brussel negen personen om het leven, ten opzichte van 10 in dezelfde periode vorig jaar.

Letsel

Ook het aantal letselongevallen is lichtjes gestegen in Vlaanderen (van 17.157 naar 17.387, ofwel +1,3 procent). Het aantal ongevallen is daarentegen lichtjes gedaald in Wallonië (van 8.053 naar 7.992 ongevallen, ofwel -0,8 procent) en gestagneerd in Brussel (van 2.753 naar 2.752).

Vias splitste de letselcijfers ook uit naar vervoersmiddel. Het aantal letselongevallen stijgt onder fietsers (+7 procent), bromfietsers (+3 procent), voetgangers (+1 procent) en bestuurders van bestelwagens (+1 procent).

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.