Bergers waarschuwen weggebruikers voor gevaar op de weg

Flister-app. FOTO H. Roos/IM Nederland

Bergingschauffeurs kunnen sinds kort elektronische veligheidswaarschuwingen versturen aan automobilisten. Zijn ze aan het werk op de weg, dan kunnen ze via een app op hun smartphone een melding doorgeven. Die melding komt vervolgens bij weggebruikers terecht.

Zij worden zo geattendeerd op naderend gevaar voordat zij de plaats van een incident bereiken. Het naderend verkeer is beter voorbereid en daardoor beheerster. Voorlopig werkt dit alleen bij bestuurders die Flitsmeister gebruiken, maar het is bedoeling dat meer apps en navigatiesystemen volgen.

Het systeem voor de verspreiding van veiligheidswaarschuwingen wordt geleverd door het bedrijf Flister in Almere. De zogenaamde Flister PRO App is inmiddels door meer dan honderd bergingsspecialisten op de mobiele telefoon geïnstalleerd. De eerste contacten met Flister zijn eind 2016 gelegd door berger H. Roos Autoberging in Capelle aan den IJssel. Roos maakt sindsdien op eigen initiatief gebruik van de dienst.

Rijkswaterstaat

De ervaringen van de Capelse berger hebben de Stichting Incident Management Nederland, een samenwerkingsverband van alarmcentrales met activiteiten op het gebied van de berging van personenvoertuigen, ertoe gebracht een landelijke overeenkomst met Flister te sluiten. Die overeenkomst geeft alle aangesloten bergers de mogelijkheid om veiligheidsmeldingen te doen. De service van Flister is kostenloos beschikbaar voor alle aangesloten bergingsbedrijven.

Flister wordt in Nederland ook gebruikt door onder meer ambulances en weginspecteurs van Rijkswaterstaat. Laatstgenoemden gebruiken de service nu ongeveer een jaar.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.