Gehandicaptenparkeerkaart op kenteken moet fraude beperken

Samen met gemeenten werken de coöperatie SHPV en de RDW eraan om een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) te koppelen aan een kenteken. Deze nieuwe mogelijkheid moet de kans op fraude met GPK’s verkleinen en de parkeerhandhaving vereenvoudigingen.

Dit najaar vindt naar verwachting de eerste pilot in een beperkte aantal gemeenten plaats. Die gemeenten kunnen dan een kenteken aan de registratie koppelen. Voor de toekomst is voorzien dat de houders van een GPK dit ook zelf kunnen doen met een app. De app biedt ook andere mogelijkheden, zoals digitaal parkeren en meer informatie opzoeken over parkeren in verschillende gemeenten. De RDW is bezig met het voorbereiden van de proef en komt te zijner tijd met meer informatie.

Nieuwsuur wijdde onlangs een uitzending aan het onderwerp. Hierin kwam naar voren dat er in toenemende mate met de kaarten wordt gefraudeerd. “Omdat de kaart achter het raam op het dashboard ligt met de foto van de kaarthouder naar beneden, kunnen handhavers niet zien wie de auto geparkeerd heeft”, meldde het programma. “Dit werkt diefstal in de hand, veel ruitjes worden ingetikt om de kaarten te stelen. Volgens belangenorganisaties is een gehandicaptenparkeerkaart op de zwarte markt zo’n 1500 euro waard.”

Vervalste kaart

Uit een rondgang van het programma blijkt bovendien dat de regels voor het uitgeven van een GPK per gemeente anders zijn. Ook de registratie van fraude en diefstal verschilt per gemeente. Meerdere gemeenten hebben volgens de redactie sterke vermoedens van fraude, maar kunnen niet aangeven hoe groot dit is, omdat ze dit niet hebben onderzocht.

Sinds 2011 kunnen gemeenten gehandicaptenparkeerkaarten landelijk registreren om zo fraude in andere gemeenten tegen te gaan. 350 van de 380 gemeenten doen dat volgens de RDW inmiddels ook. Fraude met gehandicaptenparkeerkaarten komt nu volgens de rijksdienst alleen aan het licht als een handhaver een vervalste of ongeldige kaart onderschept. Zodra de kaarten ook op kenteken geregistreerd zijn, dan komt misbruik ook aan het licht bij handhaving met scanauto’s.

Auteur: Jan Pieter Rottier

2 reacties op “Gehandicaptenparkeerkaart op kenteken moet fraude beperken”

Roel Sannes|24.05.19|16:45

En dit zijn dan de uitkomsten als de regering er een wirwar van regels op na houdt.Door de bomen ziet men het bos niet meer. Er moet meer èènheid komen in dit soort gevallen! Ook gemeenten,provincies en meer van dat soort overheidsinstellingen maken er een potje van omdat zij het allemaal naar hun eigen zin willen hebben. En waar blijft de burger? Die heeft hierover niets in te brengen. Dan is het niet vreemd dat er van alles fout loopt.

Mario van Mechelen|20.05.19|17:04

Het is ook zo moeilijk he . Gewoon zoals in de US Kenteken met rolstoel erop en hanger die je aan je spiegel kunt hangen zodat beide zijden zichtbaar zijn . Maar goed NL en de EU zijn het wiel weer eens op nieuw aan het uitvinden .En het wordt tijd dat de regels van Parkeren in geheel NL hetzelfde zijn en nog beter un de hele EU . Nu hier in NL per gemeente verschillend ene is gratis de andere alleen gratis op invalide parkeerplaatsen . De andere halve prijs en dan 3 uur gratis en gratis .