Meer parkeerdata beschikbaar

Bron: archief Verkeersnet

Er komt steeds meer parkeerdata beschikbaar, maar op een aantal terreinen valt nog de nodig winst te boeken.

Dat zegt Ron Peerenboom, landelijk projectleider parkeerdata, op het Platform Beter Benutten.

Van het betaald straatparkeren is inmiddels de statische data beschikbaar via het Nationaal Parkeer Register (NPR). Voor statische data over de publieke parkeergarages en -terreinen met slagbomen zijn er nog grote verschillen per gemeente. Het betreft data over bijvoorbeeld: de GPS-coördinaten van de in- en uitritten, tarieven, openingstijden, uitrijtijden en de capaciteit.

Peerenboom verwacht wel dat deze zomer de statische parkeerdata voor 90% op orde is voor de (middel)grote steden (G4 en G32).

Dynamische parkeerdata is beperkter beschikbaar. Het gaat dan veelal om vrije plaatsen op parkeerterreinen en garages die beschikken over parkeerroute-informatieborden (PRIS-borden). Ook Q-park deelt deze dynamische parkeerdata. De data over vrije plekken is op dit moment voor 50 à 60% beschikbaar. Eind 2017 moet deze data voor 90% op orde zijn.

Verder meldt Peerenboom dat er een Parkeer Data Coöperatie (PDC) gevormd is, waarin PRIS-leveranciers en databedrijven samenwerken om private en publieke data bij elkaar te brengen en bruikbaar te maken voor serviceproviders.

Diverse informatiediensten tonen nu al statische en dynamische parkeerinformatie, waaronder Prettigparkeren.nl en de app Timesup.’

De Parkeer Data Coöperatie wil verder een reserveringsmodule ontwikkelen en aanbieden.

Er zijn inmiddels twee kaarten beschikbaar waarop te zien welke data waar beschikbaar is.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.