verkeersveiligheid

Ledverlichting voor veilige oversteek Gelderse fietsers op 80-weg

Een weg bij Lochem
Een weg en fietspad in de buurt van Lochem. Foto: Shutterstock, Travel Telly.

De provincie Gelderland gaat experimenteren met ledverlichting in het asfalt die fietsers moet waarschuwen voor snel rijdende auto’s. Het systeem wordt volgende week aangelegd bij een kruispunt op de Nettelhorsterweg (N825) bij Lochem. De zogenoemde ‘slimme signalering’ moet fietsers helpen inschatten of ze de 80 kilometerweg veilig kunnen oversteken.

Met radar wordt de snelheid van voertuigen ingeschat. De fietser die de weg wil oversteken krijgt via ledverlichting in het asfalt een signaal: oversteken of wachten. Bij de oversteekplaats komen borden met “eenvoudige en begrijpelijke uitleg voor de gebruiker”, aldus de provincie. Na het aanleggen van het systeem is het direct actief. De proef duurt drie maanden.

Dat dit kruispunt is uitgekozen voor de proef komt volgens een woordvoerster van de provincie niet doordat hier extra veel verkeersslachtoffers vallen. Op de weg experimenteert men vaker met projecten op het gebied van verkeersveiligheid en leefbaarheid.

Op en rond de Nettelhorsterweg worden meerdere werkzaamheden uitgevoerd. Het gebied was eerder dit jaar in het nieuws vanwege een dodelijk ongeluk op het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug.

Onderwerpen:

Auteur: ANP