verkeersveiligheid

Kentekenplicht voor stint en segway half jaar vertraagd

Beeld: stint in Amsterdam
Ook de stint zou een kentekenplicht krijgen, maar dat duurt nog even. Foto: Shutterstock, Dutchmen Photography.

Bijzondere bromfietsen, zoals de door kinderopvangorganisaties vaak gebruikte stint en de zelfbalancerende segway, krijgen deze zomer nog geen kenteken- en registratieplicht. Dat was wel het voornemen van het kabinet. Het wetgevingsproces heeft wat vertraging opgelopen, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) aan de Kamer. Daardoor gaat de plicht vanaf 1 januari 2025 in.

Mensen die al een bijzondere bromfiets hebben die nu in het verkeer is toegelaten, kregen al een jaar de tijd om het voertuig te registreren en een kenteken te verkrijgen. Die deadline wordt dus opgeschoven naar 1 januari 2026. Eigenaren van zo’n bijzondere bromfiets moeten zich melden bij de RDW. Die dienst kan de registratie en het kenteken regelen.

Onduidelijkheid

Tijdens de (schriftelijke) behandeling in de Tweede Kamer en in de publieke consultatie waarin belanghebbenden konden meepraten, bleek dat er zorgen waren over het plan om kentekenplaten die voor snorfietsen worden gebruikt ook aan te brengen op bijzondere bromfietsen. Die platen zouden voor sommige van de voertuigen te breed zijn, en er zou onduidelijkheid ontstaan over het verschil tussen snorfietsen en bijzondere bromfietsen als beide categorie├źn hetzelfde type kenteken zouden hebben.

Inmiddels blijkt dat er een kleiner kentekenplaat is “dat als standaardformaat voor alle bijzondere bromfietsen toepasbaar is”. Momenteel wordt onderzocht of dit aan de nodige voorwaarden voldoet.

Onderwerpen: ,

Auteur: ANP