11,5 procent meer

Verkoop caravans en campers flink gegroeid

Beeld: een caravan op de snelweg
Steeds meer Nederlanders schaffen een caravan of camper aan Shutterstock, TSV-art

De verkoop van caravans en campers in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar flink gegroeid. Daardoor rijden er ook meer van die kampeerwagens op de Nederlandse wegen.

In de eerste drie maanden van het jaar zijn er volgens brancheorganisatie KCI 1681 nieuwe caravans geregistreerd, 11,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij de campers ging de verkoop daarnaast met 6,2 procent omhoog.

In totaal telt Nederland nu een recordaantal van 615.981 caravans en kampeerauto’s. Dat zijn er ruim 11.000, oftewel bijna 2 procent, meer dan een jaar geleden. Het caravanpark zakte wel licht tot 422.846 exemplaren, maar de campers groeiden meer dan 6 procent in aantal tot 193.135.

“We gaan dit jaar de 200.000ste camper in Nederland tellen en dat betekent grofweg een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Vooral sinds corona is de populariteit van kamperen in een stroomversnelling gekomen”, zegt KCI-voorzitter Leo Diepemaat rond de start van het nieuwe kampeerseizoen.

Dat laatste is volgens hem ook te merken in de totaalcijfers van de caravans. “Voorheen namen die aantallen met ongeveer hetzelfde tempo af als dat de camperpopulatie steeg. Maar sinds enkele jaren is die krimp nagenoeg tot stilstand gekomen en blijkt ook de eigen caravan weer zeer populair.”

Diepemaat zegt ook dat de industrie eerdere leveringsproblemen heeft opgelost. “Daardoor is er weer volop keus voor de consument.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Laura Houtenbrink