106.000 bezwaren

Rotterdamse DENK-fractie trekt aan de bel over vele onterechte parkeerboetes

Beeld: parkeergarage in Rotterdam
In Rotterdam wordt er het vaakst bezwaar gemaakt tegen parkeerboetes Shutterstock, 365 Focus Photography

De Rotterdamse gemeenteraad debatteert donderdag op verzoek van de fractie van DENK over het hoge aantal parkeerboetes dat wordt kwijtgescholden. Het consumentenprogramma Kassa meldde dat in Rotterdam vorig jaar 75 procent van de 106.000 bezwaren tegen een parkeerboete gegrond verklaard werd.

DENK wil weten waarom bij zoveel mensen de naheffingsaanslag parkeerbelasting, zoals een parkeerboete officieel heet, werd kwijtgescholden. “Rotterdam is kampioen onterechte parkeerboetes. Het zijn ongelofelijke en absurde cijfers, disproportioneel hoog”, stelt de partij.

Mogelijke redenen voor de vele onterechte boetes zouden volgens DENK kunnen zijn dat mensen met een geldige parkeervergunning toch boetes krijgen. Ook wil de partij dat er gekeken wordt of de parkeerautomaten en scanauto’s goed functioneren en of de weggebruikers goed geïnformeerd zijn in gebieden waar betaald parkeren recent is ingevoerd.

Onterecht betaald

Volgens DENK “is het goed mogelijk” dat een deel van de mensen die een boete heeft gekregen en geen bezwaar heeft aangetekend, de naheffing onterecht heeft betaald. Reden daarvoor zou kunnen zijn dat “voor mensen de weg naar het indienen van een bezwaar niet altijd goed te vinden is. Het hoge aantal onterechte parkeerboetes ondermijnt het vertrouwen in de gemeente en handhaving”.

In de uitzending van Kassa werd gesteld dat in Rotterdam de meeste kwijtscheldingen zijn, maar dat in meer gemeenten, waaronder Amsterdam en Den Haag, veel bezwaren tegen de boetes gegrond zijn verklaard. In Rotterdam werden in 2023 iets meer dan 600.000 parkeerboetes uitgeschreven.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: ANP