Rechtszaak

Flevoland mag herten blijven afschieten voor verkeersveiligheid

Beeld: verkeersbord overstekend wild
De provincie Flevoland heeft een tijdelijke ontheffing voor het afschieten van herten Shutterstock, Bjoern Wylezich

De provincie Flevoland mag voorlopig doorgaan met het afschieten van herten om aanrijdingen te voorkomen. Dat oordeelde Rechtbank Midden-Nederland maandag. De provincie heeft hiervoor sinds 1 januari een ontheffing die tot april 2025 loopt. Twee dierenrechtenorganisatie hadden daartegen echter bezwaar gemaakt.

Volgens Fauna4Life en AnimalRights was de ontheffing van de Faunabeheereenheid Flevoland (FBE) niet nodig voor de verkeersveiligheid. Aanrijdingen met reeën hebben volgens de organisaties doorgaans namelijk alleen materiële schade tot gevolg, wat volgens hen niet onder het belang van verkeersveiligheid worden geschaard.

Volgens de rechter brengen aanrijdingen met reeën de verkeersveiligheid hoe dan ook in het geding, ongeacht de aard van de schade. “Dat het bij aanrijdingen voornamelijk om blikschade zal gaan, sluit niet uit dat ook sprake kan zijn van letselschade, zeker bij kwetsbare weggebruikers zoals motorrijders.”

Dierenwelzijn

De stichtingen voerden verder aan dat er andere bevredigende oplossingen bestaan. Die oplossingen, zoals het plaatsen van hekken, waren echter moeilijk uitvoerbaar of slecht voor het dierenwelzijn volgens de provincie. Ook heeft de Faunabeheereenheid wel degelijk extra maatregelen getroffen om aanrijdingen te voorkomen. Er zijn bijvoorbeeld verkeersborden geplaatst om automobilisten te waarschuwen voor overstekend wild. De gedeputeerde staten hebben volgens de rechter afdoende onderbouwd dat het treffen van preventieve maatregelen en verhogen van de aandacht van de weggebruiker ontoereikend zijn om het beoogde doel te bereiken.

Wel meent de rechter dat de provincie in de bezwaarprocedure nader moet ingaan op andere mogelijke alternatieve maatregelen. In de belangenafweging gaf op dit moment echter de verkeersveiligheid de doorslag. Ze wees het verzoek om de ontheffing te schorsen daarom af.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink