Driekwart van bezwaren gegrond

Parkeerders in de Randstad massaal ten onrechte bekeurd

Beeld: scanautobord in Rotterdam
Fouten ontstaan vaak door controles van scanauto's ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

In de Randstad worden automobilisten vaak ten onrechte op de bon geslingerd. Het afgelopen jaar maakten veel mensen bezwaar tegen een parkeerboete en het merendeel werd in het gelijk gesteld. Dat meldt het consumentenprogramma Kassa. In Rotterdam gaat het het vaakst mis met beboeten: daar was 75 procent van de bezwaren vorig jaar gegrond.

Rotterdam kreeg ook de meeste bezwaren van de ondervraagde gemeenten: ruim 100.000. Vlak daarna volgt Amsterdam met ruim 95.000 bezwaren, waarvan 64 procent gegrond bleek te zijn. De gemeente Den Haag ontving 50.000 bezwaren, iets minder dan de helft (42 procent) haalde zijn gelijk.

Het gaat vaak mis met het controleren met scanauto’s. Zo kregen automobilisten een bekeuring terwijl ze aan het laden en lossen waren en dus niet geparkeerd stonden. Ook kregen automobilisten een boete terwijl ze in het bezit waren van een geldige parkeervergunning.

Hercontrole

“Scanauto’s doen hun werk wel goed, maar het uitlezen van de foto moet door een mens gedaan worden. Er moet een hercontrole plaatsvinden, maar dat gebeurt niet altijd even nauwgezet”, zo legt Nick Voorbach, die eigenaar is van een firma die rechtshulp verleent bij parkeer- en verkeersboetes. “Met name bij de grote steden belanden veel zaken tussen wal en schip.”

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen spreekt van een “ongelofelijk” percentage. “Zoveel boetes ten onrechte uitgeschreven, dat is heel pijnlijk”, zegt hij in het programma. “Het vertrouwen in de handhaving neemt af als er zoveel boetes ten onrechte worden uitgeschreven.”

Coulance loont

De gemeente Amsterdam geeft aan dat in 16 procent gevallen automobilisten zelf een fout hebben gemaakt, maar dat zij hen tegemoet is gekomen. Deze mensen stonden bijvoorbeeld voor de eerste keer in een verkeerd vergunningsgebied geparkeerd. Deze coulance heeft volgens Tertoolen een positief effect op menselijk gedrag. “De volgende keer parkeer je dan elders of betaal je.”

Onderwerpen: , ,

Auteur: Laura Houtenbrink