Waarschuwingen genegeerd

Wethouder: automobilist ook verantwoordelijk voor verkeerschaos Rotterdam

Beeld: Vincent Karremans
De Rotterdamse verkeerswethouder Vincent Karremans wijst op de eigen verantwoordelijkheid van automobilisten Gemeente Rotterdam, Eric Fecken

De Rotterdamse verkeerswethouder Vincent Karremans vindt dat de verkeerschaos op de wegen in en rond de stad afgelopen weekeinde niet alleen te wijten is aan de vele wegwerkzaamheden, maar ook aan het gedrag van automobilisten.

Afgelopen weekend was de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam afgesloten. Omdat in de stad op hetzelfde tijdstip ook op twee grote kruispunten gewerkt wordt, leidde dat tot overvolle wegen en lange vertragingen. Veel automobilisten probeerden via de wegen in de stad een alternatieve route te nemen en negeerden de omleidingsborden. Rijkswaterstaat adviseerde weggebruikers juist om de stadswegen te mijden.

Hoewel er gewaarschuwd was voor drukte door de werkzaamheden “blijkt echter dat er toch veel verkeer gebruik heeft proberen te maken van het Rotterdamse wegennet. Ondanks dat incidenten snel zijn afgehandeld, heeft de drukte geleid tot forse vertragingen van gemiddeld 45 minuten met uitschieters van ruim boven het uur op met name zaterdag 16 maart 2024”, schrijft Karremans aan de gemeenteraad.

Extreme situatie

“De ontstane situatie is extreem te noemen en gelukkig een uitzondering”, aldus Karremans “Feit is wel dat bij grote ingrepen op de snelwegen rondom Rotterdam het effect op het Rotterdamse wegennet altijd groot is. Deze druk zal met het toenemend aantal werkzaamheden en de afgenomen capaciteit op het Rotterdamse wegennet, onverminderd hoog blijven bij de komende werkzaamheden aan de Beneluxtunnel of bij toekomstige ingrepen.”

Ook voor de komende twee weekenden wordt extra drukte verwacht in de stad. De Beneluxtunnel is opnieuw dicht, deze keer in zuidelijke richting.

Karremans belooft er alles aan te doen om de overlast zoveel mogelijk uit te sluiten. “De komende twee weekenden zal ik meer maatregelen nemen ten behoeve van het doseren van verkeer aan de stadsrand om te voorkomen dat het Rotterdamse wegennet wederom vastloopt. Overlast is, ondanks deze maatregelen, niet helemaal te voorkomen”, waarschuwt de wethouder.

Reizigers zijn gehecht aan hun auto, het stroomnet is vol en het OV wordt duurder. Nederland staat voor grote uitdagingen als het gaat om mobiliteit. Meer weten? Meldt u aan voor het Nationaal Congres Mobiliteitstransitie op 16 april en praat mee over oplossingen voor de mobiliteitsuitdagingen van morgen. Hoe kunnen we de samenwerking tussen markt en overheid verbeteren? Wat kan Nederland leren van groene mobiliteit in andere landen? En hoe maak je een ijzersterk mobiliteitsplan in onzekere tijden? Ontdek het op 16 april in Den Bosch. Registreer hier.

Lees ook:

Auteur: ANP