Proef een succes

Zelfrijdende auto van TNO kan met AI de toekomst voorspellen

Beeld: zelfrijdende auto in San Francisco
In San Francisco worstelen zelfrijdende auto's nog vaak met onbekende situaties Shutterstock, Iv-olga

TNO heeft een succesvolle test uitgevoerd met een zelfrijdende auto die met behulp van kunstmatige intelligentie kan voorspellen wat er binnen enkele seconden kan gebeuren. Dat meldt de onderzoeksorganisatie in het vrijdag verschenen jaarverslag.

“Een paar seconden lijkt misschien niet veel”, stelt TNO. “Maar bij gevaarlijke verkeerssituaties kunnen die secondes levens redden. De bestuurder van een voertuig heeft dan namelijk nog de mogelijkheid om veilig de controle over te nemen.”

Experimenten in San Francisco laten zien dat zelfrijdende auto’s nog steeds veel moeite hebben met onbekende situaties. Met het nieuwe systeem kan de AI in de TNO-auto voorspellen welk gedrag op de rijbaan verwacht wordt. Op een testbaan is een proef met een conceptversie van de auto succesvol verlopen. Een woordvoerder van TNO verwacht dat het nieuwe systeem “binnen afzienbare tijd” kan worden ingevoerd.

Moreel kompas

TNO doet ook onderzoek naar de toepassing van AI voor een “moreel kompas” bij robots die mensen moeten redden voordat reddingswerkers ter plaatse zijn. Robots leren hierbij zelf hun afwegingen te maken, bijvoorbeeld of een deur in een bepaalde situatie geopend moet worden. “Om ervoor te zorgen dat AI-systemen situaties beoordelen op basis van ons eigen gedrag, moeten ze berusten op een solide kader dat wij als moreel juist beschouwen.”

TNO wist de omzet vorig jaar met 16 procent te verhogen tot 688 miljoen euro. De stijging deed zich voor bij zowel projecten voor de overheid als het bedrijfsleven.

Lees ook:

Auteur: ANP