Verkeersveiligheid

Helft Nederlanders draagt oortjes in het verkeer, vaak tegen beter weten in

Beeld: een fietser in Amsterdam met koptelefoon
Een fietser in Amsterdam met koptelefoon Shutterstock, J2R

Ruim de helft van de Nederlanders gebruikt weleens een koptelefoon of oortjes in het verkeer (53 procent). In maar liefst 78 procent van de gevallen is de gehoorgang daarbij volledig bedekt, waardoor ruim de helft toegeeft het verkeer minder goed te horen. En dat mag niet: een koptelefoon dragen in het verkeer is alleen toegestaan als het verkeer nog goed hoorbaar is. 

De cijfers zijn het resultaat van een onderzoek door Markteffect in een opdracht van headsetproducent Shokz, waarbij 1.043 mensen verteld ondervraagd zijn naar koptelefoongebruik in het verkeer.

Dat het dragen van oortjes onveilige verkeerssituaties met zich meebrengt, weet men wel, zo blijkt uit het onderzoek. Zo is driekwart van de respondenten van mening dat hun reactietijd langer is met oortjes in. Ook heeft één op de tien Nederlanders in de laatste 12 maanden een onveilige verkeerssituatie meegemaakt door het zelf dragen van oortjes. Nog een vijfde heeft een gevaarlijke verkeerssituatie zien ontstaan doordat iemand anders oortjes in had. Het ging dan bijvoorbeeld om onoplettend uit de auto stappen, sirenes van politie, brandweer en ambulance te laat horen, aanrijdingen en botsingen en door rood rijden.

Series kijken

Mensen gebruiken de oortjes het meest tijdens het lopen (79 procent) of fietsen (49 procent). In de auto (17 procent) en op de bromfiets (5 procent) gebeurt dat minder. Uit het onderzoek blijkt dat mensen veel meer doen met de oortjes dan enkel muziek luisteren, al gebeurt dat wel het meest (82 procent). Sommige mensen bellen met kennissen, luisteren naar een podcast (39 procent). 13 procent van de mensen checkt social media en 10 procent kijkt zelfs series onderweg.

Dat veel van dit gedrag niet mag, is duidelijk. “U mag tijdens het fietsen muziek luisteren, bellen en uw telefoon of ander elektronisch apparaat handsfree gebruiken”, zo valt te lezen op de website van de Rijksoverheid. Social media checken en series kijken gebeurt duidelijk niet handsfree. Ook de volledig bedekte oren zijn een probleem. “U moet wel zorgen dat u het omgevingsgeluid nog hoort. Dit kunt u doen door maar één oordopje te gebruiken of het volume laag te zetten.”

Afraden

Veilig Verkeer Nederland is helemaal geen voorstander van het gebruik van het oortjes in het verkeer. “Het kan ervoor zorgen dat je minder goed hoort wat er om je heen gebeurt. Wij raden het gebruik van koptelefoons of oordopjes daarom af”, zo staat op de website van de organisatie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Laura Houtenbrink

1 reactie op “Helft Nederlanders draagt oortjes in het verkeer, vaak tegen beter weten in”

Wilma Mulders|19.03.24|23:11

Ik ben een actieve fietser. Fiets dagelijks 12 km heen en weer 12km terug. Wil dan af en toe een andere fietser inhalen en geef daarbij vooraf een belsignaal. Vaak wordt dit niet gehoord en roep ik meerdere malen “tringeling” of ” hallo mag ik even voorbij”. Echt zwaar irritant. Altijd blijkt dan dat de fietser oortjes of koptelefoon draagt. Ik vind t niet verstandig jezelf zo af te sluiten voor t overige verkeer. T zou verboden moeten worden. Zo onveilig.