referendum

Haarlemmers zeggen massaal ‘nee’ tegen uitbreiding betaald parkeren

Geparkeerde auto's aan het water in Haarlem
Geparkeerde auto's in Haarlem Shutterstock, Nick_Nick

Een meerderheid (81 procent) van de inwoners van Haarlem wil niet dat betaald parkeren in de stad wordt uitgebreid. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van een referendum dat woensdag werd gehouden over de zogeheten Nota Uitwerking parkeerregulering. Haarlem is de zoveelste stad die bij de uitbreiding van betaald parkeren op veel weerstand stuit.

In de nota wordt onder andere uitbreiding van gereguleerd parkeren in elf wijken voorgesteld. Van de stemmers heeft zo’n 81 procent tegen gestemd en ruim 18 procent voor, laat de gemeente weten.

Ruim 132.000 Haarlemmers mochten woensdag hun stem uitbrengen. Bijna 50.000 mensen hebben dat gedaan, waarmee het opkomstpercentage op 37,72 procent ligt. Dat betekent dat de kiesdrempel is gehaald en de uitslag van het referendum dus geldig is. “Dit referendum heeft de stad de afgelopen weken flink bezig gehouden”, zegt burgemeester Jos Wienen, die de uitslag “met grote interesse” heeft gevolgd.

De burgemeester van Haarlem maakt de definitieve uitslag van het raadgevende referendum op 13 maart bekend. Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om te besluiten wat er met het advies gedaan wordt. Dat gebeurt op 28 maart.

Amersfoort

Haarlem is niet de enige stad waar negatief gereageerd wordt op het parkeerbeleid. Onder meer Utrecht, Den Helder, Den Haag en Amersfoort kregen veel kritiek van inwoners en raadsleden op de uitbreiding van betaald parkeren. In Amersfoort is eind november ook een raadgevend referendum gehouden, waarbij 74,2 procent tegen de parkeerplannen van de gemeente stemde. Daar hielden de plannen onder meer in dat dat er uiteindelijk in de gehele stad alleen nog op straat geparkeerd kan worden tegen betaling of met een vergunning. Het Amersfoortse gemeentebestuur heeft de uitslag van het referendum naast zich neergelegd. De coalitie achtte de plannen nodig om de stad in de toekomst leefbaar en bereikbaar te houden.

In 2017 is er ook al een parkeerreferendum in Haarlem gehouden. Toen werd er betaald parkeren ingevoerd in een aantal wijken rond het centrum. In dat referendum stemden 23.798 mensen tegen het nieuwe beleid (84 procent). Dat referendum was echter ongeldig, omdat slechts 18 procent van de inwoners gestemd had. De uitslag van het referendum is alleen geldig als ten minste 30 procent van de stemgerechtigden zijn stem heeft uitgebracht.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink

Bron: ANP