ViA15

Regio Arnhem-Nijmegen wil maatregelen om bereikbaar te blijven

Knooppunt Ressen
Dronefoto van knooppunt Ressen. Foto: ANP/Rob Engelaar

De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, waarbij achttien gemeenten zijn aangesloten, wil dat het Rijk en de provincie maatregelen nemen om het gebied bereikbaar te houden. Dat zegt de Arnhemse wethouder Nermina Kundic namens alle mobiliteitswethouders in de regio in een reactie op de derde tussenuitspraak die de Raad van State woensdag deed, over de doortrekking van de snelweg A15 naar de A12. Volgens Kundic loopt het verkeer in de grensregio helemaal vast. De A12 van Arnhem naar de Duitse grens staat in de ochtendspits bovenaan in de nationale file top 10, stelt zij.

Kundic wijst erop dat het nog jaren gaat duren voor het doorgetrokken snelwegdeel gerealiseerd is, als het project in de toekomst het groene licht krijgt. “Er hoeft maar iets te gebeuren op de snelwegen in de regio en alles loopt vast.” Hubert Bruls, voorzitter van de Groene Metropoolregio en burgemeester van Nijmegen, betreurt het nieuwe uitstel van een definitief eindoordeel van de hoogste bestuursrechter. De doortrekking is volgens hem voorwaardelijk voor de 60.000 woningen die in de regio gebouwd moeten worden volgens afspraken met het Rijk. “Die deal is onhaalbaar zonder doortrekking, want extra woningen leiden tot meer verkeer, terwijl de filedruk al hoger is dan ooit.”

De provincie Gelderland hoopt dat een “definitieve en hopelijk positieve einduitspraak een stap dichterbij is gekomen”, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Klaas Ruitenberg, nu de Raad van State woensdag heeft bepaald dat het tracébesluit voor het project bijna in orde is. Veel inwoners van het gebied zijn teleurgesteld dat er weer geen duidelijkheid is gekomen. “We wachten al twintig jaar”, zeggen zij.

ViA15

De Raad van State verwierp woensdag bijna alle bezwaren die nog restten tegen ViA15, zoals het project van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heet. De minister moet alleen nog een betere onderbouwing geven voor het zogenoemde extern salderen: het inzetten van de stikstofruimte van zes opgekochte boerderijen om de stikstofuitstoot van het wegenproject te compenseren. De Raad van State denkt dat deze tekortkoming te repareren is en heeft de minister daar zes maanden de tijd voor gegeven.

De Vereniging Natuur en Milieufederatie Gelderland, die als enige bezwaarmaker in de zaak is overgebleven, zegt dat de uitspraak nog bestudeerd moet worden, maar ziet een lichtpuntje. “De Raad van State lijkt onze bezwaren te volgen ten aanzien van het extern salderen.”

Lees ook:

Auteur: ANP