Cooltra

B2B-markt lonkt voor Felyx na overname door Spaanse deelscootergigant

Beeld: deelscooters van Felyx in Eindhoven
Na een aantal zware jaren hoopt Felyx weer in de zwarte cijfers te komen Shutterstock, robert coolen

Deelscooterbedrijf Felyx is gefuseerd met Spaanse branchegenoot Cooltra, zo meldt het bedrijf op zijn website. Met de fusie denkt Felyx uit de rode cijfers te komen, onder meer door B2B-diensten aan te gaan bieden, net zoals Cooltra.

Felyx verkeert financieel al een tijd in zwaar weer. De vraag liep volgens Felyx onder meer terug omdat de helmplicht voor snorfietsen werd ingevoerd. Onlangs verloor het bedrijf tot overmaat van ramp de vergunning in Amsterdam. “We hebben in 2023 flinke stappen gezet en zijn sindsdien minder verliesgevend”, laat de woordvoerder van Felyx desgevraagd weten aan VerkeersNet. “Het plan om samen te gaan met een andere strategische partner wordt al een jaar voorgekookt, en we zijn blij om nu een deal te hebben. Dat is goed voor de toekomst.”

Door de fusie kan Felyx onder andere kosten besparen op het gebied van app-beheer, aldus de woordvoerder. Op termijn wil Felyx namelijk de app van Cooltra gaan gebruiken. “Dat is ook handig voor gebruikers die de grens over gaan: die kunnen dan gewoon dezelfde app gebruiken. In de Benelux is de app dan groen en heet hij Felyx, en in Zuid-Europa heet hij Cooltra, maar het is dezelfde app.”

Wagenparkbeheer

Verder wil Felyx net als Cooltra uiteindelijk B2B-diensten gaan aanbieden. “Naast de korte- en langetermijnverhuur van tweewielers biedt Cooltra momenteel ook diensten aan zoals bedrijfsverhuur, wagenparkbeheer voor bedrijven en overheidsinstellingen, en gemeente.” Ook dat moet geld opleveren.

Felyx spreekt zelf over een fusie, maar volgens het Financieel Dagblad en persbureau ANP gaat het over een overname. De onderneming wil geen details geven over de financiële constructie met Cooltra. Wel benadrukt het bedrijf dat er niets verandert aan het merk. “We blijven actief in dezelfde steden, met de dezelfde groene scooters.” Ook voor andere partijen, zoals overheden, verandert er niets in de samenwerking met Felyx, zo belooft het bedrijf.

Cooltra

Cooltra Group is een deelscooterbedrijf uit Barcelona dat sinds 2006 bestaat en actief is in Spanje, Italië, Frankrijk en Portugal. Cooltra heeft een vloot van 21.000 voertuigen met 100 verhuurpunten in 9 Europese steden en 400 werknemers. Door de fusie bezitten de bedrijven gezamenlijk een marktaandeel van 50 procent, aldus Felyx.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink