vijftig botsingen

Haagse ‘horrorpoller’ eindelijk vervangen door bewakingscamera’s

Beeld: de 'horrorpoller' in Den Haag
Een van de 'horrorpollers' na een aanrijding ANP / Hollandse Hoogte / VRPress

Bewakingscamera’s controleren vanaf maandag of automobilisten over een afgesloten weg in Den Haag rijden. Ze vervangen de bewegende verkeerspalen die in 2021 waren neergezet bij het HagaZiekenhuis. In ruim een jaar tijd botsten meer dan vijftig auto’s, busjes, scooters en motoren tegen de ‘horrorpoller’. De camera’s hangen er al sinds september, maar de gemeente zet ze nu pas aan.

De camera’s scannen de kentekens van voertuigen die langsrijden. Alleen lijnbussen, politiewagens, ambulances en brandweerauto’s mogen over het stuk van de Escamplaan rijden. Andere voertuigen krijgen in de komende weken een waarschuwing, daarna volgt een boete van 120 euro. Het is de eerste plek in Den Haag waar pollers zijn vervangen door camera’s. De gemeente wil dat op meer plekken doen.

De ‘horrorpoller’ werd berucht in Den Haag. De palen stonden standaard omhoog en zakten als er een bus of hulpvoertuig naderde. De gemeente probeerde aanrijdingen te voorkomen door felgele verkeersborden neer te zetten, door het wegdek groen te verven, door lijnen en pijlen op de weg aan te laten brengen, door drempels en vluchtheuvels aan te leggen en door verkeersregelaars in te zetten. Het bleek allemaal niet voldoende om botsingen te voorkomen. In januari 2023 zijn de pollers daarom al weggehaald, zo meldt Omroep West.

Eerdere proef

In mei 2023 kondigde de gemeente al een proef aan met bewakingscamera’s. Twee jaar lang zouden automobilisten een bekeuring krijgen als ze over de busbaan op de Escamplaan reden. Dat kwam er echter niet van, zo meldt Den Haag FM. De camera’s hangen er al sinds september, maar staan nog niet aan, omdat “het verkeersbesluit en het regelen van de security- en privacy van het camerasysteem meer tijd vragen dan voorzien”, zo zei een woordvoerster twee weken geleden tegen de site.

Lees ook:

Auteur: Laura Houtenbrink

Bron: ANP