'gebiedsoverstijgend belang'

Betaald parkeren Utrecht dichterbij ondanks weerstand oppositie

Beeld: een parkeerpaal in Utrecht
De Utrechtse oppositie ziet niets in het plan om betaald parkeren stadsbreed in te voeren Shutterstock, Instander

De invoer van betaald parkeren voor de hele stad Utrecht is weer een stapje dichterbij. De plaatselijke VVD had de Parkeervisie juridisch laten toetsen omdat ze overtuigd was dat het gemeentebestuur een draagvlakmeting had moeten doen. Die blokkade is nu uit de weg: volgens de verantwoordelijke jurist is het besluit van het gemeentebestuur namelijk “goed verdedigbaar.” 

Volgens de jurist hoeft het gemeentebestuur geen draagvlakmeting uit te voeren omdat dit zo is vastgelegd in de Parkeervisie zelf. “De Parkeervisie bepaalt expliciet dat in geval van een wijk- of gebiedsoverstijgend belang geen draagvlakmeting wordt gehouden”, aldus Saskia de Boer van HBR Advocaten.

Volgens het gemeentebestuur is er inderdaad sprake van een gebiedsoverstijgend belang: “Betaald parkeren draagt bij aan het verminderen van rijdende en stilstaande auto’s, voor een betere kwaliteit van de openbare ruimte en de bereikbaarheid van de stad. Voor deze doelen is een draagvlakmeting niet nodig”, zo valt te lezen in een raadsbrief.

Coalitieakkoord

Technisch gezien heeft de gemeenteraad al deels ingestemd met het parkeerplan van het Utrechts college. In het coalitieakkoord 2022-2026 staat namelijk al dat er op termijn in de hele stad betaald parkeren komt. De raad moet echter nog wel instemmen met de bijbehorende belastingverordening. Tijdens de raadsvergadering van 15 februari, die veertien uur duurde, viel er nog geen besluit. Wel werd er gediscussieerd over de uitkomst van de juridische toets en over welke partijen in aanmerking komen voor een ontheffing, zo blijkt uit berichtgeving van RTV Utrecht.

De VVD blijft van mening dat het plan niet in de haak is, ondanks de uitkomst van de juridische toets. Marijn de Pagter vond dat het college een geitenpaadje gebruikt om betaald parkeren in te voeren en wil dat zij het voorstel intrekt. Gert Dijkstra van EenUtrecht vond dat wethouder Lot van Hooijdonk bewoners “doelbewust buitenspel”. Ook hij wil een referendum.

De wethouder kon nog niet reageren omdat het debat te lang duurde. Op 21 maart wordt er weer over het onderwerp gedebatteerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Laura Houtenbrink