snelheidsverlaging

Ruim tachtig gesprekken leiden tot aanpassingen in Sneeks autoluwe experiment

Beeld: brug in Sneek
De gemeente benadrukt dat de binnenstad bereikbaar blijft Shutterstock, Steve Photography

De gemeente Súdwest-Fryslân past de proef met de autoluwe binnenstad Sneek aan. Na ruim tachtig gesprekken met ondernemers en bewoners, waarin forse kritiek werd geuit, vervangt de gemeente onder meer de gele informatieborden door “welkomstborden”. Ondernemers vreesden dat de oude borden klanten zouden verdrijven omdat ze te onduidelijk waren. Verder verlaagt de gemeente de snelheid op drukke omrijroutes, zoals door bewoners gevraagd.

Dat laat de gemeente weten in een persbericht en in een mededeling aan de gemeenteraad. Sinds 2 januari is de proef met de autoluwe binnenstad in Sneek een feit. Op een paar plekken in de binnenstad, zoals de Singel en de Prins Hendrikkade, geldt een doorrijverbod. Op die manier hoopt de gemeente de stad leefbaar te houden en de veiligheid voor fietsers en voetgangers te verbeteren. Tegelijkertijd moet alle winkels, woningen en parkeerplaatsen bereikbaar blijven voor gemotoriseerd verkeer. De proef moet een jaar duren.

Vanaf het begin was er al kritiek op de proef. Automobilisten zouden niets begrijpen van de proef en volgens lokale media zouden er lange files staan. Uiteindelijk heeft de gemeente eind januari tachtig 10-minutengesprekken gevoerd met ondernemers en inwoners. Naar aanleiding van deze gesprekken komt zij nu met een aantal aanpassingen.

Uit de gesprekken kwam onder meer naar voren dat het erg druk kan zijn op de alternatieve route door de stad: de Worp Tjaardastraat, de Goeman Borgesiuslaan, de Berkenlaan en de Willem Lodewijkstraat. Dat is met name tijdens de spits het geval. Daarom vervroegt de gemeente de eindtijd van de autoluwe binnenstad van 18.00 uur naar 17.00 uur. Dat moet de doorstroom verbeteren tijdens de spits. Ook verlaagt de gemeente de snelheid in deze straten naar 30 km/u en laat de voorrangsweg vervallen. Dat besluit legt de gemeente wel nog voor aan bewoners.

Onduidelijk

De gele verkeersborden vinden veel ondernemers en bewoners onduidelijk. Die vervangt de gemeente, en zij brengt ook extra belijning aan op de wegen waar een doorrijverbod geldt. Ook wil de gemeente beter communiceren over het doel van de proef en de bereikbaarheid van de stad. “Alle winkels en woningen in de binnenstad zijn bereikbaar. Dat blijft zo. De gemeente doet daarbij een oproep aan ondernemers om hun klanten dat ook vooral te blijven vertellen.”

Op 28 februari zijn er weer 10-minutengesprekken waar inwoners en ondernemers hun mening kunnen geven. “Aanwezigen gaven aan dit een fijne manier van overleg te vinden”, aldus de gemeente. Ook gaat de gemeente in gesprek met inwoners van de wijken Noorderhoek en Sperkem, waar de alternatieve route doorheen loopt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Laura Houtenbrink