NVWA

Babboe mag geen bakfietsen meer verkopen wegens veiligheidsrisico’s

Beeld: bakfiets van Babboe in Amsterdam
Volgens de NVWA heeft Babboe "grote risico's" genomen door de defecten niet te melden Shutterstock, Alexandra Lande

Babboe moet voorlopig stoppen met het verkopen van zijn bakfietsen, op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die concludeert na onderzoek dat in de afgelopen jaren honderden frames zijn gebroken. Babboe zou geen goed onderzoek hebben gedaan naar de oorzaken en geen maatregelen hebben genomen.

Volgens de NVWA had Babboe de defecten zelf moeten melden, maar deed het bedrijf dat niet. “Daarmee hebben ze de wet overtreden”, aldus een woordvoerder van de toezichthouder. De Babboe-bakfietsen mogen pas worden verkocht wanneer het bedrijf heeft aangetoond dat de fietsen veilig zijn. “Het kwalijke is dat ze grote risico’s hebben gelopen met de veiligheid, niet alleen van volwassenen maar ook van kinderen. Dit had tot zware ongevallen kunnen leiden, vooral in de grote steden. Voor zover wij weten is dat niet gebeurd, maar ze hebben grote risico’s genomen”, aldus de NVWA.

Babboe moet de meeste modellen ook terugroepen. Het gaat volgens de NVWA “om bakfietsen met ernstige risico’s, maar dat zijn bijna alle bakfietsen”. Het zijn de volgende fietsen: Babboe City, City-E, City Mountain, Babboe Curve, Curve-E, Curve Mountain, Babboe Big, Big-E, Babboe Dog, Dog-E, Babboe Max-E, Babboe Mini-E, Mini Mountain, Babboe Pro Trike, Trike-E, Trike XL, Babboe Carve-E en Carve Mountain.

Het fietsmerk, onderdeel van het concern Accell, zegt in een verklaring met de NVWA te overleggen “om te zorgen dat de gevraagde informatie alsnog zo snel mogelijk wordt aangeleverd, zodat de verkoop hervat kan worden”.

De NVWA zal collega-toezichthouders in andere EU-lidstaten informeren over de kwestie.

Lees ook:

Auteur: ANP