6,6 procent meer

CBS: Overheid ontvangt dit jaar 6,8 miljard euro aan wegenbelasting

Beeld: een file
Foto ter illustratie Shutterstock/PixelBiss

Het Rijk en de provincies verwachten in 2024 in totaal ruim 6,8 miljard euro aan wegenbelasting te ontvangen, zo blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. Dat is 6,6 procent meer dan in 2023. Met uitzondering van Groningen en Drenthe verhogen alle provincies de opcententarieven van de motorrijtuigenbelasting.

In totaal verwacht de Rijksoverheid 4,9 miljard euro aan motorrijtuigenbelasting te ontvangen. Dat is 7,5 procent meer dan een jaar eerder. Het wegenbelastingtarief, exclusief opcenten, is met ongeveer 10 procent gestegen. Volgens het statistiekbureau hebben bepaalde belastingtarieven, zoals de subsidie voor elektrische auto’s, een remmend effect op de opbrengsten.

Opcenten

Bijna alle provincies verhogen het provinciale deel van de motorrijtuigenbelasting, het opcententarief. Noord-Holland verhoogt de opcenten procentueel het meest: van 67,9 procent naar 77,4 procent. Toch hanteert Noord-Holland daarmee het laagste opcenttarief in vergelijking met alle andere provincies.

Zuid-Holland hanteert het hoogste tarief: 98,7 procent. In totaal verwachten de provincies bijna 1,9 miljard aan wegenbelasting te gaan incasseren. Dat is 4,2 procent meer dan in 2023.

Lees ook:

Auteur: Laura Houtenbrink