290 euro

Amsterdamse e-bikers beboet met behulp van rollerbank

Beeld: een elektrische fiets in Amsterdam
Een elektrisch fietser in Amsterdam Shutterstock, Canetti

Zo’n vijf mensen hebben woensdag in Amsterdam-Oost een boete gekregen omdat zij op een opgevoerd elektrisch voertuig reden, laat een politiewoordvoerder weten. De politie probeerde de nieuwe rollentestbank uit die naast de bestaande snelheidscontrole van brom- en snorfietsen nu ook kan vaststellen of elektrische fietsen, speedpedelecs en fatbikes harder gaan dan toegestaan.

De woordvoerder vertelt dat ze in zo’n twee uur tijd rond de twintig elektrische voertuigen hebben gecontroleerd aan de Stephensonstraat. Ongeveer een kwart heeft dus een boete gekregen van 290 euro omdat de trapondersteuning niet ophield bij de toegestane 25 kilometer per uur. “Dat betekent dat ze met het elektrische voertuig gesjoemeld hebben, zodat deze hen helpt om bijvoorbeeld 35 kilometer per uur te kunnen fietsen”. Bij speed-pedelecs geldt een toegestane trapondersteuning tot 45 kilometer per uur.

De op de bon geslingerden schrokken behoorlijk van het bedrag, vertelt de zegsman. Als iemand vervolgens nogmaals gepakt wordt met een opgevoerd elektrisch voertuig volgt opnieuw een boete van 290 euro. Bij een derde overtreding mag de elektrische tweewieler in beslag worden genomen.

In totaal zijn er 247 van deze nieuwe in de volksmond genoemde rollerbanken verdeeld over het land. Volgens de zegsman is het de bedoeling dat deze vanaf april of mei overal gebruikt worden. De nieuwe rollerbanken vervangen de huidige exemplaren die al zeker vijftien jaar meegingen. Ze waren volgens de zegsman aan vervanging toe. Maar ook moest er worden geanticipeerd op de toename van ernstige ongelukken bij fietsers die volgens de politie hand in hand gaan met de opmars van elektrische voertuigen.

Lees ook:

Auteur: ANP