30 kilometerzones

Actiegroep ‘Killerdrempels’ vindt geen gehoor bij gemeente

Beeld: zelfgemaakte verkeersborden
Met felgekleurde gele borden uit de actiegroep hun onvrede Actiegroep Killerdrempels Heiloo

Een lokale actiegroep uit Heiloo heeft de balen van de “killerdrempels” in hun dorp. Volgens de actievoerders zijn de drempels zo hoog dat ze auto’s beschadigen. Het gemeentebestuur is echter niet van plan de drempels aan te passen. Sterker nog: de gemeenteraad heeft er maandagavond mee ingestemd om nog meer drempels te plaatsen.

De drempels liggen sinds 2022 in de Belieslaan, de Kerkelaan en de Westerweg. De gemeenteraad van Heiloo heeft er maandag mee ingestemd om de Stationsweg en de Zeeweg om te vormen tot een 30 kilometerzone. In deze straten moeten vergelijkbare drempels komen, zo blijkt uit de ontwerptoelichting van de straten. De actiegroep wil dat niet. “Wij zouden graag zien dat na de herinrichting geen zogenaamde Killerdrempels op de Stationsweg en Zeeweg komen.”

Stapvoets rijden

“We snappen best dat je maar 30 mag rijden en we willen best drempels, maar wel drempels die bijvoorbeeld wat langer zijn, waar je zonder beschadigingen overheen kunt rijden”, aldus Jack Schaap van de actiegroep ‘Killerdrempels Heiloo’ tegenover Editie NL. Volgens de bewoner moet men stapvoets over de drempels rijden om beschadigingen te vermijden. Dat geldt vooral voor mensen met een sportauto, maar ook de gezinsauto van Schaap zou geraakt worden.

“Als je de drempel langer maakt dan wordt hij comfortabeler om er met een hogere snelheid overheen te gaan en dat is juist niet wat we willen”, aldus verkeerswethouder Rob Opdam. Volgens hem zijn de drempels effectief en voldoen ze aan de richtlijnen. “De drempel is bedoeld om de automobilist niet sneller dan 30 km/u te laten rijden en iedereen houdt zich daar netjes aan.”

Het ontwerp van de Zeeweg en de Stationsweg is nog niet definitief. Bewoners kunnen halverwege dit jaar nog hun mening geven. Naar verwachting starten de werkzaamheden pas in februari 2025.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink