mobiliteitshubs

Overijssel bouwt ‘stationshubs’ om ov-verbindingen te verbeteren

Kampen-Zuid is één van de pilotlocaties Shutterstock, Frans Blok

De provincie Overijssel gaat mobiliteitshubs plaatsen bij stations en P+R-locaties, zodat reizigers gemakkelijker kunnen overstappen op het openbaar vervoer. Dat moet de bereikbaarheid in de regio verbeteren en duurzaam reizen aantrekkelijker maken. Ook de NS heeft beloofd mee te werken aan de hubs. 

Uiteindelijk moeten er vijftig regionale mobiliteitshubs komen in Overijssel. Om ervaring op te doen hebben gemeenten en de provincie ervoor gekozen met vijf pilotlocaties te starten. Het gaat om station Kampen-Zuid, station Dalfsen, station Steenwijk, P+R, Enschede Zuiderval en P+R Zwolle Hessenpoort. Voor deze vijf projecten trekt de provincie 850.000 euro uit, zo blijkt uit een besluitenlijst van Gedeputeerde Staten. De provincie spreekt van een project met cofinanciering en gaat er dus vanuit dat andere partijen ook een duit in het zakje doen.

Een hub maakt de overstap tussen verschillende vervoersmiddelen makkelijker, met bijvoorbeeld goede parkeervoorzieningen voor fiets en auto. Soms zijn er ook horecavoorzieningen. Drie van de vijf pilotlocaties zijn bij een station.

“Met hubs maken we het mogelijk om bijvoorbeeld auto en trein te combineren. Reizen met de trein wordt aantrekkelijker door fijne en goed bereikbare stationsomgevingen”, aldus Maarten Haverkamp, NS Regiodirecteur Noordoost.

Beeld: mobiliteitshub Kampen-Zuid
‘Artist impression’ van hub Kampen-Zuid

Gedeputeerde Martijn Dadema zegt “graag meer te willen doen” om woon-werkverkeer aangenamer te maken. “Door deze reis beter te laten aansluiten op de verschillende vervoersmogelijkheden zetten we meer in op duurzaam en snel reizen van A naar B. We vinden het belangrijk dat de Overijsselse dorpen en steden nog beter met elkaar worden verbonden. De regionale hubs bieden daarin een uitkomst.”

De NS en de provincie hebben een convenant ondertekend waarin zij hun samenwerking bevestigen. De partijen hebben de ambitie om jaarlijks een aantal nieuwe locaties te benoemen als stationshub en daarmee de kwaliteit van de voorzieningen en overstap op stations continu te verbeteren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink