Particulier autodelen

‘Keyless’ autodelen steeds populairder

Een deelauto van Snappcar
Een deelauto van Snappcar Shutterstock, Bjoern Wylezich

Nederlanders delen steeds vaker een auto met hun buurtgenoten. Dat blijkt uit cijfers van SnappCar. Vooral ‘keyless auto’s doen het goed. Maar liefst 27 procent van de reizigers maakt weleens gebruik van deze voertuigen. In Utrecht hebben deze deelauto’s, die te openen zijn via een app, zelfs een eigen parkeerplaats met een herkenbaar bord.

“Een mijlpaal”, zegt SnappCar-directeur Erik Rutten daarover. “We zijn met diverse grote gemeenten in gesprek om het Utrechtse voorbeeld in 2024 te volgen.”

Daarnaast wil SnappCar de vloot keyless auto’s dit jaar verder uitbreiden, ‘zodat het voor onze leden nog makkelijker is om de deelauto te pakken’. Via het autodeelplatform kunnen mensen hun eigen auto aanbieden als deelauto. Mensen uit hun buurt kunnen deze dan huren. Om zo’n particuliere auto keyless te maken wordt een speciaal kastje in de auto gebouwd door SnappCar.

Groeien

In 2023 is het autodelen via SnappCar met 20 procent gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal gaat het om 5.500 auto’s die minstens één keer zijn gedeeld. Het bedrijf verwacht dit jaar verder te groeien.”Steeds meer Nederlanders ontdekken dat zij geen eigen auto nodig hebben, zeker nu wij goed verzekerde auto’s direct in de buurt aanbieden die je eenvoudig met je telefoon kan openen”, aldus Rutten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink