gevaarlijk

ANWB: oostelijke N-wegen onder water door regenval

Regenachtig weer op de weg
De ANWB laat weten dat bepaalde N-wegen geregeld onder water staan door hevige regenval Shutterstock, B.Forenius

Grote wegen in het oosten en noordoosten van het land staan door de hevige regenval de afgelopen dagen geregeld onder water, laat de ANWB weten. Vrijdagochtend zijn de N345 van Zutphen naar Apeldoorn en de N36 tussen Almelo en Ommen dicht omdat er te veel water op het wegdek ligt.

De N36 is in de buurt van Vriezenveen in beide richtingen afgesloten. De verwachting is dat het probleem vrijdagochtend al wordt opgelost zodat het verkeer weer door kan rijden.

De N345 is nabij Zutphen in één richting afgesloten. De weg blijft mogelijk tot dinsdag dicht. Een woordvoerster van de provincie legt uit dat er donderdag 20 centimeter water op de weg stond. Dat kan niet worden weggepompt, omdat het gebied rond de weg al helemaal verzadigd is. Het water moet dus vanzelf weglopen. De provincie controleert geregeld of dit al gebeurt en opent de weg zodra het mogelijk is.

De waterplassen kunnen volgens de woordvoerder zijn ontstaan doordat het water niet goed weg kan, of doordat het bijvoorbeeld vanaf een hoger gelegen viaduct op de weg lekt. Het kan gevaarlijk zijn om met hoge snelheid door een grote waterplas te rijden. Op beide wegen mag 80 kilometer per uur worden gereden. Afgelopen dagen was het al vaker raak in de regio, zegt hij. Elders in het land zijn momenteel geen grote wegen onbegaanbaar door het water. De ANWB doet alleen meldingen over N-wegen en A-wegen (snelwegen).

Komend weekend gaat het vriezen. Dat kan de situatie nog gevaarlijker maken. De ANWB is daarom extra alert op ondergelopen wegen.

Lees ook:

Auteur: Laura Houtenbrink

Bron: ANP