Proef per 1 januari

Gemeente ondanks ‘gewenningsperiode’ hoopvol over autoluw Sneek

Sneek
Sneek. Foto ter illustratie Shutterstock, Steve Photography

De proef autoluwe binnenstad Sneek lijkt chaotisch te verlopen, zo blijkt uit een rondgang van de Leeuwarder Courant. Op de eerste dag leken veel automobilisten niet op de hoogte van de proef en er zouden lange files zijn. De gemeente Súdwest-Fryslân is echter hoopvol: “We hebben te maken met een gewenningsperiode, maar wij zien op dit moment zeker geen chaos in het centrum.”

De gemeente stelt vooraf “zowel online als offline breed gecommuniceerd” te hebben over deze proef. “Er zijn inloopdagen geweest, we zijn de straat op gegaan, er is een online campagne opgezet en heel Sneek heeft in december een brief ontvangen”, aldus de woordvoerder. “Het grootste deel van de inwoners weet dus van de proef. Maar voor wie nog niet op de hoogte is zijn verkeersregelaars ingezet, om hen te helpen.”

Volgens de Leeuwarder Courant hebben verkeersregelaars dinsdagmorgen de instructie gekregen zich niet als handhaver, maar als gastheer of -vrouw op te stellen. Ze hoeven automobilisten niet tegen te houden, maar deze begaan dan wel een overtreding, die door een camera wordt geregistreerd. De eerste keer krijgt de weggebruiker een waarschuwing. Pas de tweede keer volgt een boete.

Uitstel

De gemeente Sneek is sinds 1 januari van start gegaan met de proef, die een jaar gaat duren. Initieel was de proef uitgesteld wegens bezwaren van inwoners en ondernemers over bereikbaarheid en eventuele sluiproutes. Deze zijn afgehandeld door de commissie bezwaarschriften, en zij heeft het college groen licht gegeven voor de proef. Nood- en hulpdiensten mogen nog wel door de stad rijden, en ondernemers kunnen nog laden en lossen.

De gemeente benadrukt dat de proef geen nadelige effecten mag hebben op de bereikbaarheid van de binnenstad en de veiligheid in andere straten. Tijdens de proef wordt dit gemonitord. “We zijn op de goede weg en blijven ook tijdens de proef in gesprek met inwoners en ondernemers. Ik hoop dat we over een jaar allemaal zeggen: dit had veel eerder gemoeten. Want dan kunnen we verder om de binnenstad nog mooier, veiliger en groener te maken,” aldus wethouder Michel Rietman.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink