Mijden, spreiden en duurzamer rijden

Consultancybureau P2 stelt de reiziger centraal

Paul Veelenturf
Paul Veelenturf Robin Britstra, ProMedia

Met het programma ‘Brainport Bereikbaar’ heeft consultancybureau P2 dit jaar mooie resultaten behaald. Het bedrijf is expert als het gaat om het praktisch organiseren van complexe opgaven, zoals de mobiliteitstransitie. Volgens Paul Veelenturf, die al zeventien jaar bij P2 werkt als proces- en programmamanager, gaat het bovenal om het realiseren van gedragsverandering.

“De reizigers moeten het uiteindelijk gaan doen. Je kunt wel een fietspad aanleggen, maar als fietsers niet weten dat het voor hen bestemd is wordt er geen gebruik van gemaakt”, aldus Veelenturf. “Het begint dus met denken vanuit de reiziger en gedrag centraal te stellen”, zo betoogt hij.

Het programma Brainport Bereikbaar is opgezet omdat het veel te druk werd in de Brainport regio, een gebied van 21 gemeenten waarvan Eindhoven de bekendste is, en met veel grote werkgevers zoals ASML. Het verkeer stond daar geregeld vast. Het was zaak om snellere, schonere en gezondere vormen van mobiliteit te gaan stimuleren. Om deze transitie te maken, maakt P2 gebruik van een transitiemethodiek: mijden, spreiden en duurzamer rijden. “Met die drieslag zorg je ervoor dat je als regio bereikbaar blijft”, vertelt Veelenturf.

Acties

P2 heeft veel projecten ingericht die de drieslag ondersteunen, vertelt de programmamanager. “Zo hebben we een gedragscampagne opgezet waar we bij inwoners een sleutelhanger aan voordeuren hingen met de tekst ‘Heeft u weleens nagedacht over thuiswerken?’.” Het resultaat: 15 procent ging meer thuiswerken en files mijden. Maar P2 doet ook veel om reizigers te spreiden. “We werken samen met scholen om ervoor te zorgen dat zij niet alle lessen om dezelfde tijd starten. Dat heeft veel opgeleverd”, vertelt Veelenturf enthousiast. Ook duurzamer rijden komt veelvuldig aan bod. “We hebben het oude liften op vernieuwende wijze ingevoerd door een professionele liftzuil te plaatsen”, zo vervolgt Veelenturf zijn verhaal.

Zo organiseert P2 veel gedragsacties die samen een groot verschil maken. “Het zijn nu nog ‘speldenprikjes’, maar zolang alle elementen aan bod komen voor meerdere jaren achter elkaar creëer je echt een gedragsverandering”, legt Veelenturf uit. Cruciaal is dat een langjarige samenwerking tussen gemeenten, werkgevers en aanbieders van mobiliteitsdiensten is opgezet.

De eerste termijn van Brainport Bereikbaar loopt ten einde met positief resultaat. “De doorstroom in de regio is een stuk beter”, zo vertelt de programmamanager. Het uitvoeringsprogramma gaat daarom in ieder geval tot 2027 door. “Wij zijn voor-elkaar-krijgkundigen bij P2”, vertelt Veelenturf trots. “Ook als het budget krap is of we langer moeten doorwerken: we krijgen de klus voor elkaar. Met persoonlijke passie houden wij vol”, zo besluit hij zijn verhaal.

Onderwerpen: , ,

Auteur: P2