verzekeringen

Scooter gekocht? Verzeker hem goed!

Een scooter
Foto ter illustratie Pixabay

Heb jij net een scooter gekocht? Dan is het belangrijk dat je deze goed verzekert. Ten eerste omdat een scooterverzekering verplicht is, maar ook omdat je met een verzekering voorkomt dat jij zelf heel veel kosten moet maken wanneer je schade opgelopen hebt. Je zult zien dat er meerdere verzekeringen zijn waaruit je kunt kiezen. Dat maakt het voor sommige mensen lastig om een goede keus te maken. Een verkeerde scooterverzekering kiezen, kan je duur komen te staan. Wij laten je daarom graag zien wat je moet doen om een verzekering voor je scooter af te sluiten die past bij wat jij nodig hebt. Er zijn drie soorten, dus we bespreken alle drie soorten afzonderlijk voor je zodat je snel een goede keus kunt maken.

De Wettelijke Aansprakelijkheid

De meest basale verzekering die je kunt nemen voor je scooter, is de WA verzekering. Dit staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. De verzekering is geschikt voor voertuigen die ouder zijn dan vier jaar. Je moet namelijk bij het kiezen van je verzekering kijken naar de leeftijd van je scooter. Hoe ouder deze is, hoe minder uitgebreid je hem hoeft te verzekeren. Dat heeft te maken met de dagwaarde van je scooter. Hoe ouder deze is, hoe groter de kans is dat de kosten om je schade te herstellen, zullen uitstijgen boven deze dagwaarde. Vandaar dat het vaak voordeliger is om een andere scooter te kopen, dan om je oude scooter helemaal te laten repareren. Het moge duidelijk zijn dat dit dus ook betekent dat je met een heel eenvoudige verzekering uit de voeten kunt. Deze WA-verzekering is dan ook voornamelijk bedoeld om schade die jij de tegenpartij toegebracht hebt, te kunnen uitkeren.

De WA+ verzekering

Wanneer je een scooter van tussen de twee en vier jaar oud hebt, is de WA+ Beperkt Casco de beste optie voor jou. Deze verzekering is uitgebreider dan de WA-basisverzekering en dat betekent dat je schade die ontstaan is als gevolg van een storm of inbraak, bij je verzekering kunt declareren. Heb je schade opgelopen aan je helm of aan andere accessoires, dan kun je ook een belletje plegen en vervolgens zal je verzekering de schade uitkeren. Echter, ongelukken die jij veroorzaakt hebt en waardoor jij schade hebt opgelopen aan jouw scooter, worden niet uitgekeerd. Vaak is dit de moeite niet waard en je zult dan ook het advies krijgen om een andere scooter te kopen in plaats van de opgelopen schade te laten herstellen.

De All-risk verzekering

Heb je een nieuwe scooter gekocht of een die maximaal twee jaar oud is, dan kun je deze het beste voorzien van een all-risk bromfietsverzekering. Dit is de enige verzekering die er is die ook schade uitkeert die jijzelf hebt opgelopen als gevolg van een ongeluk dat jijzelf veroorzaakt hebt. Het spreekt voor zich dat dit ook de duurste verzekering is die er is, maar de kosten ervan vallen in het niet bij de baten die ervan hebt. Kijk vandaag nog even op de site van jouw verzekeringsmaatschappij om te zien hoe je gelijk jouw scooterverzekering kunt afsluiten.

Auteur: Univé