convenant

Ministerie: ‘Iedereen moet overweg kunnen met rijhulpsystemen’

Mark Harbers (midden) met de ondertekende convenant Foto: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil zich inzetten voor het veilig gebruik van rijhulpsystemen in de auto, omdat deze kunnen bijdragen aan de verkeersveiligheid en de doorstroom op de weg. Samen met onder andere de BOVAG, de RAI Vereniging en de RDW heeft het ministerie daarom een convenant ondertekend.

Vanaf 2023 zijn nieuwe auto’s verplicht uitgerust met bepaalde rijhulpsystemen, zoals systemen die zorgen dat je binnen de lijnen blijft (Lane Keep Assist) of die remmen bij een bijna-ongeluk (Automatic Emergency Brake). “Voertuig­en mét rijhulpsystemen hebben minder ongelukken dan voertuig­en zonder deze systemen”, aldus demissionair minister Mark Harbers. “Maar het is belangrijk dat mensen weten hoe ze de systemen moeten gebruiken. De systemen kunnen zich bijvoorbeeld niet altijd aanpassen aan wegwerkzaamheden of extreme weersomstandigheden. Het is dan belangrijk als iedereen weet hoe ze daarmee moeten omgaan.”

Rijexamens

De alliantie richt zich op de Nederlandse gebruiker van ADAS, oftewel Advanced Driver Assistance Systems, bijvoorbeeld om de voorlichting te verbeteren die wordt gegeven aan kopers van een nieuwe auto. Daarnaast kan iedereen die in 2024 gaat afrijden voor het autorijbewijs vragen verwachten over rijhulpsystemen tijdens het praktijkexamen. Te denken valt aan vragen over parkeersensoren, lane-assist en verkeers­bordherkenning. Zo worden de rijexamens stapsgewijs aangepast aan de nieuwe ontwikkelingen van auto’s.

Het convenant is ondertekend door minister Harbers en directeuren van ANWB, BOVAG, Verbond van Verzekeraars, Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), RDW en de RAI Vereniging.

Het convenant is een vervolg op een eerder convenant uit 2019, dat ook gericht was op het verbeteren van kennis over rijhulpsystemen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink