cijfers

Meer jongeren lopen letselschade op door e-bike

Twee jongeren op de fiets
Twee jongeren op de fiets. Foto ter illustratie Shutterstock, mimohe

Het aantal jongeren dat op de Spoedeisende Hulp terechtkomt door een ongeval met de e-bike is de afgelopen jaren verviervoudigd, volgens een analyse van VeiligheidNL. In 2022 vonden onder twaalf- tot zeventienjarigen ten minste 500 bezoeken aan de Spoedeisende hulp plaats voor ernstig letsel na zo’n ongeval. “Het is belangrijk om te kijken hoe we veiliger gedrag kunnen stimuleren.”

De analyse van VeiligheidNL is gebaseerd op cijfers uit het Letsel Informatie Systeem (LIS). Daaruit blijkt dat niet alleen oudere fietsers vaker op de Spoedeisende Hulp terechtkomen voor een fietsongeval, maar ook jongeren vaker letsel oplopen. “Het aantal SEH-bezoeken in verband met ernstig letsel bij jongere fietsers (12-17 jaar) is in de periode 2013-2022 gestegen met 38 procent”, zo schrijft het kenniscentrum voor letselpreventie. “De e-bike lijkt verantwoordelijk te zijn voor ruwweg de helft van deze stijging.”

Fietshelm

Volgens Jolien Koopman, programmamanager bij VeiligheidNL, is het belangrijk om te kijken hoe veiliger gedrag gestimuleerd kan worden. Daarbij hoort ook het dragen van een fietshelm. “Ouders moeten zich realiseren dat hun kinderen vaak te hard rijden op de e-bike en hierbij geen hoofdbescherming dragen. Het dragen van een fietshelm hekpt substantieel bij de reductie van ernstig hoofd- en hersenletsel.”

Lees ook:

Auteur: Laura Houtenbrink

Bron: ANP