verkeersveiligheid

Noord-Holland wil fietsveiligheid ouderen en scholieren verbeteren

Senioren op de fiets in Noord-Holland
Senioren op de fiets in Noord-Holland Provincie Noord-Holland

De provincie Noord-Holland heeft 1,9 miljoen beschikbaar gesteld om de fietsveiligheid van ouderen en scholieren te verbeteren. Het gaat om 300.000 euro voor het landelijk programma Doortrappen, en 1,6 miljoen voor verkeerslessen op scholen. Organisaties kunnen vanaf 10 januari 2024 subsidie aanvragen. 

Uit een recent verschenen rapport van het SWOV blijkt dat fietsers het vaakst verkeersslachtoffer zijn, en dat ouderen in het bijzonder kwetsbaar zijn. Vaak gaat het bij hen om eenzijdige ongevallen, zoals een val bij het op- of afstappen of remmen. De provincie wil dit tegengaan door wegen en fietspaden ‘veilig in te richten en te onderhouden’, en door haar subsidie voor Doortrappen te verhogen van 150.000 naar 300.000.

Doortrappen is een landelijk programma van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en heeft als doel om ouderen zo lang mogelijk veilig te laten fietsen. “We fietsen op oudere leeftijd steeds langer door en dat is goed nieuws voor de gezondheid, het milieu en de bereikbaarheid”, aldus gedeputeerde Jeroen Olthof. “Helaas neemt het aantal verkeersslachtoffers vooral onder oudere fietsers toe. De provincie wil dat alle oudere fietsers in Noord-Holland veilig kunnen blijven fietsen.”

Kinderen

Onder kinderen vallen in vergelijking met ouderen weinig verkeersslachtoffers. Toch wil de provincie ook in hen investeren. “Uit onderzoek blijkt dat als jongeren al van kinds af aan verkeersveilig gedrag aanleren ze dat de rest van hun leven toepassen”, schrijft de provincie. “Dat kan bijvoorbeeld al een gastles zijn op een school waar aan kinderen wordt geleerd dat je je mobieltje niet moet gebruiken op de fiets, omdat je dan afgeleid bent van het verkeer”, zo illustreert de provincie de verkeerslessen.

Met de 1,6 miljoen euro die de provincie beschikbaar stelt voor verkeerseducatie worden naar verwachting ieder jaar ongeveer 50.000 leerlingen bereikt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink