milieu

Almere werkt aan convenant voor zero-emissiezones

Het stadhuis in Almere
Het stadhuis in Almere Shutterstock, Pavlo Glazkov

Almere gaat een zero-emissiezone stadslogistiek invoeren voor de kernwinkelgebieden van Almere Haven, Almere Centrum en Almere Poort. De gemeente gaat in gesprek met ondernemers om tot een convenant te komen hierover. De zones moeten in 2028 ingaan en hebben geen betrekking op personenauto’s.

Dat komt omdat enkel logistieke stromen onderdeel zijn van de stadslogistiek. In de zero-emissiezones mogen straks geen bestelbussen en vrachtwagens meer rijden die schadelijke stoffen uitstoten en voor logistieke diensten worden ingezet.

“Een gezond leef- en woonklimaat is belangrijk en daarom staat het als speerpunt benoemd in het coalitieakkoord 2022-2026 ‘Bouwen aan een gezonde toekomst’. Het naar beneden brengen van schadelijke gassen, roet en fijnstof draagt hieraan bij”, aldus wethouder Alexander Sprong. “Invoering van een zero-emissiezone activeert logistieke dienstverleners of zelfstandigen om over te stappen op elektrische voertuigen, hetgeen de luchtkwaliteit verbetert. Maar ik begrijp dat het best ingrijpend is en daarom gaan we dit in nauwe samenwerking doen met de ondernemers”, zo gaat hij verder.

Maatwerk

Om tot zero-emissie stadslogistiek te komen moeten alle belanghebbenden met elkaar samenwerken, volgens de gemeente. “Het verduurzamen van de logistieke keten vraagt om maatwerk. Daarom is het maken van heldere afspraken, waarbij het gemeenschappelijke doel voorop wordt gesteld, noodzakelijk om samen naar emissievrije stadslogistiek toe te werken”, stelt de gemeente. Er is nu al een plan van aanpak opgesteld om tot deze afspraken te komen.

Begin van 2024 worden inloopavonden georganiseerd voor belanghebbenden in samenspraak met het centrummanagement. Daarnaast werkt de gemeente de komende jaren aan de verdere informatievoorziening over de zones. Het nemen van het definitieve verkeersbesluit volgt naar verwachting in 2027. De gemeente wil de vaststelling van het besluit via een uitgebreide openbare voorbereidingsprocedure beschikbaar maken zodat belanghebbenden de kans hebben een zienswijze in te dienen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Laura Houtenbrink