fietsplan

Capelle presenteert uitgebreid fietsplan

Capelle aan den IJssel-bordje
Capelle aan den IJssel. Foto ter illustratie Shutterstock, Menno van der Haven

De gemeente Capelle wil fietsen aantrekkelijker maken om netcongestie tegen te gaan. Er staan verschillende acties gepland, waaronder het verbreden van de fietspaden en het bouwen van een nieuwe fietsbrug over de N210. De gemeenteraad besluit in december over het fietsplan. 

“Meer Capellenaren op de fiets en de veiligheid voor fietsers vergroten, dat is het doel”, zegt wethouder Rik van Woudenberg. “Fietsen is niet alleen gezond, duurzaam en goedkoop, het zorgt ook voor minder auto’s op de weg. Elke Capellenaar die de fiets pakt in plaats van de auto, maakt ook op de weg ruimte voor iemand die echt met de auto op pad moet.”

Fietsbrug

De gemeente wil de fiets op meerdere manieren aantrekkelijker maken. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een betere fietsinfrastructuur. Fietspaden moeten worden verbreed en beter worden verlicht. Daarbij moet er een fietsbrug komen over de N210, waardoor het nieuwe woongebied Rivium makkelijker bereikbaar wordt met de fiets vanaf metrostation Kralingse Zoom. Ook moet er een doorfietsroute van Rotterdam naar Krimpen komen.

Het moet daarnaast makkelijker en veiliger worden om een fiets bij trein- en metrostation, bij winkelcentra en bij sportverenigingen te zetten. Op scholen komen acties, zodat kinderen veiliger naar school kunnen fietsen. Capelle doet ook mee aan landelijke acties om de verkeersveiligheid voor fietsers te verbeteren. Bijvoorbeeld door te vertellen hoe belangrijk goede fietsverlichting is en voorlichting te geven aan fietsende ouderen.

De plannen zijn gemaakt met de hulp van Capellenaren. Inwoners hebben aangegeven wat zij belangrijk vinden bij het fietsen in de stad. Dit gebeurde via een vragenlijst en tijdens een informatieavond. Ook is er gesproken met de Fietsersbond, Jongerenraad en de gemeenteraad. De gemeenteraad besluit in december over het fietsplan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink