vergaande plannen

Straat in Groningen wordt volledig verkeersvrij

De Johan de Wittstraat in Groningen
De Johan de Wittstraat in Groningen Wutsje / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Een gedeelte van de Johan de Wittstraat in Groningen wordt eind 2024 volledig verkeersvrij: zowel auto’s en fietsers kunnen er dan niet meer door. Het huidige gemeentebestuur wil namelijk flink vergroenen en laat daarom een deel van de straat omvormen tot een parkje.

Bewoonster Isabella Dingemans is blij met het plan van de gemeente. Het was haar voorstel om de straat te vergroenen. “Ik kan geen reden bedenken waarom we het niet zouden willen. Het zal heel veel rust geven en er komt ruimte voor insecten, kleine zoogdieren en natuurlijk voor de mensen”, vertelt ze tegen RTV Noord.

Verwaarloosbaar

Er verdwijnen in totaal zeventien parkeerplekken, maar in een straat verder komen er zestien plekken bij. De auto staat dan dus niet meer voor de deur, maar dat vindt Dingemans geen groot probleem. “Straks hoef je niet veel verder te lopen dan nu het geval is. Ik heb zelf een rijbewijs en ben ook voorstander van dichtbij de voordeur parkeren, maar die vijf meter die je nu eventueel extra moet lopen is verwaarloosbaar.”

Ook wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) is blij met het plan. “Als we straten herinrichten dan gaan we altijd wel kijken hoe we meer groen kunnen toevoegen. We zien dat groen een goed effect heeft op mensen, maar ook helpt tegen hittestress en waterproblemen.” Hij erkent wel dat het een vergaand plan is: “We halen wel de autoverbinding eruit. Dat kan natuurlijk niet overal, en dat gaan we ook niet doen”, aldus de wethouder.

Naar verwachting is de nieuwe inrichting van de straat eind 2024 klaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Laura Houtenbrink