nummer drie

Nederland scoort hoog op ranglijst elektrisch rijden

Een elektrische auto. Foto ter illustratie Shutterstock, Dmytro Zinkevych

Nederland staat in de top drie van de meest ontwikkelde landen op het gebied van elektrisch rijden, na Noorwegen en Oostenrijk. We scoren goed op het gebied van laadinfrastructuur en de breedte van het aanbod elektrische auto’s. Daar staat tegenover dat de aanschaf van een elektrische auto relatief hoog is in Nederland.

Dat blijkt uit de Mobility Guide van leasebedrijf Ayvens. De gids is bedoeld als duurzaamheidskompas in de transitie naar elektrisch rijden, volgens Ayvens. Het bedrijf heeft 46 landen onder de loep genomen, en gekeken hoe gunstig de omstandigheden zijn voor elektrisch rijden. Er is onder andere gekeken naar belastingvoordelen, de Total Cost of Ownership (TCO) van het bezitten van een elektrische auto en de laadinfrastructuur. “De analyse leert ons dat wij in Nederland nog steeds op de goede weg zijn, hoewel er op het gebruik van groene stroom en de betaalbaarheid van elektrisch rijden nog kansen liggen”, aldus Sander Pleij, de directeur van Ayvens.

Hogere energieprijzen

In Nederland was de TCO van elektrische auto’s vorig jaar bijvoorbeeld iets duurder dan die van brandstofauto’s, deze zijn nu gelijk aan elkaar. Dit is een positieve ontwikkeling volgens Ayvens, hoewel de totale kosten over het algemeen wel gestegen zijn. Daardoor is Nederland op nummer drie gezet in de ranglijst. De stijgende prijzen hebben met name te maken met hogere brandstof- en energieprijzen ten opzichte van andere EU-landen. Het bezit van een elektrische auto is in veel Europese landen, zoals bij de ‘winnaars’ Oostenrijk en Noorwegen, zelfs goedkoper dan dat van een brandstofauto.

Ten slotte komt uit de analyse naar voren dat 11 van de 46 landen in de categorie ‘ontwikkeld’ vallen. Dat wil
zeggen dat elektrische auto sterk aanwezig is en de omstandigheden gunstig zijn voor verdere elektrificatie.
Deze 11 landen bevinden zich allen in Europa, voornamelijk in de westelijke en noordelijke regio.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Laura Houtenbrink